Mari Berselawat Setiap Hari

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Ya Allah,limpahkanlah rahmat ke atas Muhammad

Friday, December 17, 2010

Percayalah PadaNya

17 Disember 2010 <--Tarikh keramat.

Hari kemenangan. Hari kesyukuran.

Selamat sudah tesis ku dihantar.Terima kasih penyelia dan kawan2 yang banyak beri bantuan dan sokongan. Kita semua saling sokong menyokong. Inilah yang aku suke dengan budak2 kelas ni. Takde sifat pentingkan diri. Saling mendoakan yang terbaik buat semua. Alhamdulillah. Serius sayang 4SCV



Inilah benda yang susah sangat nak buat. Banyak betul dugaan nak lepas ni haa..tapi takpe, ni semua dugaan kot he he. Alhamdulillah, dapat lalui semuanya dengan baik dan lancar. Sistem pon OK. Terima kasih Ayie :)

Serius aku nak nanges mase konvo nanti! Alia pon nampaknye nak join kite nanges, Wani!ha ha ha ha meh la join meh meh

Em, macam tak percaye je dah hantar. Bile teringat balik, penilai utama siap suruh aku extend lagi tapi dengan tegasnye aku cakap, 'saya nak grad',perghhh..padahal hati dah berderai dah time tuh. Memang serius gila la penilai utama soh extend. Pantang betol la aku ha ha ha. Puan cabar saya neyy ha ha ha. Takpe puan, saya cube dulu,kalu tak boleh jugak,baru saya extend.

Agaknye aku ni kene wat keje dalam situasi yang sangat2 mendesak kot. Kene work under pressure la konon ha ha. Pressure yang mmg takleh nak pikir sampai mintak tolong Ayie ha ha. Tumpang lalu Ayie.

Dah sape soh ko wat bende yang orang jarang buat?
Takpe,pengalaman kan.

Tahniah buat diri sendiri, Alia, Farah Nab, Ah dan Zakwan.
Buat Aisyah dan Efa, chaiyok2! Korang boleh punye!

p/s : lepas ni dah boleh KAWEN eh silap KEJE la ha ha ha (tapi rase macam tak puas berehat la)

Saturday, December 11, 2010

All Iz Well

Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah

itu saje yang aku mampu katakan lepas selesai segala bebanan projek sarjana muda.Sekarang,hanya perlu tunggu kepulangan supervisor daripada USA untuk check thesis dan lepas tu boleh la jilid.insyaAllah.

Ya Allah,permudahkanlah....

Kini,sedang menikmati saat-saat terakhir di UTM..Sudah mampu tido lena tanpa rase sakit perot akibat terlalu risau, risau risau risauuuuu...eh ni lagu neh!

Seronoknye!
Syukur pada-Mu Ya Allah..

**kawan-kawan, all da best sume!keep in touch k!nak kawen jgn lupe ajak! :P

Thursday, November 25, 2010

Redha

-Selesai hantar draf PSM tengahari tadi.Tapi nak touch up sikit lagi..
-Bersedia untuk bentang projek : Isnin,2.30 petang
-Aku dah berusaha dan cuba yang terbaik. Keputusannya,aku serahkan padaNya.
-Nak grad!!


//risaunye... ya Allah,permudahkanlah segala-galanya untuk ku dan rakan-rakanku..
//Ameen...

Sunday, October 31, 2010

Tak Faham


Aku wanita biasa...
Kalau aku buat salah,tegur aku elok-elok.
Nasihat dengan penuh berhikmah.
Jangan marah-marah aku.
Aku susah nak terima dan aku selalu tak faham.
Aku wanita biasa...

Wednesday, October 27, 2010

20.10.2010 - 27.10.2010

Di malam yang hening....ewah!

Semangat hilang la.Hari ni sehari suntuk duk kat Bangunan Canselor sebab nak memeriahkan dan juga present final project games.Sepatotnya pagi tadi pegi interview dengan TMS company tapi entah kenapa tak pegi.Kan dah kata tadi semangat dah hilang.Semua bende pon pandang ringan padahal peluang bukan selalu dapat.Project tak siap pon masih takde perasaan bersalah mahupon bimbang.ya Allah entah kenapa....

Rindu diri yang dulu.Siapkan assignment dengan penuh dedikasi dan semangat.Selagi tak siapkan assignmet/project,selagi tulah kepala duk pikir cane nak solve error.Makan pikir coding,mandi pikir logik,nak tido duk pikir algorithm.Memang tak senang duduk!

Tapi sekarang kenapa aku jadi macam ni?

Dimana salahnye?(ewah)

Adakah kerana praktikal selama satu sem,takde assignment,malam-malam relaks pastu tido,maka sem ni aku jadi malas sebab dah terbiasa.Yeke sebab tu?

Atau sebab aku memang pemalas? erk~

Atau sebab aku ade masalah aku sendiri yang orang lain tak tahu apa rasenye.Aku sorang je tahu macam mane rasa perasaan yang tiada rasa itu.Orang tengok luar nampak ok,padahal orang tak tahu dalam aku macam mane.Orang boleh bercakap tanpa menilai dulu masalah orang lain.Yang tanggungnye aku.Pahit,manis,masam,kelat.Semuanya aku yang rasa.Aku terpaksa telan sebenarnya.

--------

Syukur bila ada insan yang faham dan cuba faham.
Selalu bagi nasihat,kata-kata semangat dan sokongan.
Selalu ada bila diperlukan.
Selalu bagi pertolongan walaupon aku tak mintak.
Selalu sayang aku :)

--------

20.10.2010

Ramai yang nak jadikan tarikh ni sebagai tarikh yang bersejarah.Kata mereka,nak cipta sejarah atau sesuatu yang membahagiakan supaya menjadi kenangan yang terindah dan mudah diingat.Aku tak pernah terfikir nak jadikan tarikh ni sebagai tarikh keramat.Yelah,Allah merancang segalanya...Dijadikan Nya hari itu sebagai hari yang akan dikenang sampai bila-bila oleh aku dan adik-adikku.

Aku sangka diri aku kuat.Khabar yang diterima rupanya memberi kejutan hebat buat aku.Terus tak boleh nak buat ape pon malam tu.Draft untuk public speaking pon tak siap.Esok ada kelas pulak.Dah la ade test.Masa tu aku tak pikir ape dah.Lantak la test ke,draft nak kene hantar ke,assignmet ke,PSM ke,semuanya aku tinggalkan.Esoknya tak pergi kelas Oral.Pegi Seri Puteri,cari tiket,beli,naik bas terus balik KL.Kesian pulak kat Hajar.Aku ingat yang kelas Oral ade test tapi aku betul-betul lupa yang test tu melibatkan orang lain jugak.Nasib baik Hajar ade partner.em,sori Hajar.

Alhamdulillah,balik rumah aku tengok semua orang ok.Aku jadi lega tapi dalam masa yang sama,aku bimbang/bingung/risau memikirkan masa depan.Masa depan yang belum pasti.Takpelah,Allah kan ada :)

Subhanallah.Alhamdulillah.Allahu Akbar.

-------------

Em,aku dah tukar windows ori he he he sebab windows tak ori diserang virus dan rosak tak boleh load...
PSM O PSM....

------------

Esok ada public speaking!
Jom tido! (padahal tak praktis lagi ni wey.....ngantok!)
zzzzzZZZZZZZZzzzzzz

Tuesday, October 19, 2010

PSM dan Airmata

Entry ini terhasil setelah tuan punye blog menitiskan airmata beliau kerana Final Year Project!

*lap airmata*

Mata,jangan la nanges lagi.
Kepala,jangan la saket berdenyut-denyut lagi.
Hati,jangan la malas lagi.
Semangat,jangan la cepat sangat patah.

*lap airmata lagi*

Tak tahulah kenapa tiba-tiba tumpas malam ni.Tadi duk menghadap laptop nak wat keje.Ingat nak wat draft untuk public speaking (subjek Oral Communication) sebab tak nak tengok PSM dah sebabnye bila tengok coding je termuntah.bile tengok lagi terus pengsan.gile tipu

Sekali buku Oral tu takde aik?Mane menghilangnye...oh baru teringat yang ritu ade budak pinjam masa dalam kelas sebab die tak bawak buku cisss!Macam mane nak wat keje ni??Nak rujuk ape ni??Aaaaaaaaaaaarrrrgghhh!!!

Lek luuuuuuuu! (nada suara macam Cat dalam filem Semerah Cinta Stiletto)

Ok.Mari fikir nak wat ape selain menghadap coding PSM.

thinking...thinking....thinking.....

Last last aku bukak fb.Baik lah saya memang dah addicted to fb!padahal macam takde ape pon kat situ tapi tak tahu nape nak kene bukak jugak aisshh.Duk menghadap laptop sampai kepala berdenyut-denyut.Sakit sangat sangat!Aku kena buat spek ke ni??Sakit kepala tak boleh tahan dah ni!

Akhirnye kepala ku disorongkan bantal.Tido tido ayam kejap selama 15minit.Mase ni dah pukul 1130 malam.Fikir punye fikir baik aku tido je sebab PSM ni confirm tak jalan gak malam ni.Otak gile serabot.Tido lah Dibah tido lah engkau.Shut down laptop pastu pegi toilet dulu buat ape yang patot pastu landing atas katil paksa mata pejam.Paksa?wah wah wah.

Magik betol bile mata ni tak boleh nak pejam.Mungkin pagi toilet tadi kene air terus segar bugar.Kepala hotak berpusing-pusing memikirkan ape pon aku tak tahu.Suddenly rase sunyi gile.Rase macam hei,ape nak jadi dengan aku ni??Terbayang macam mane agaknye kalu tak dapat siapkan projek ni.Macam mane nak hadapi semuanya.Semua aku nak pikir.Semua bende nak berlegar-legar dalam kepala ni ahhh serabut you know!Aku nak buat ape ni??nak buat ape?Nak hadap laptop sakit kepala.Nak wat PSM dah tak tahu dah macam mane nak pikir logik ape sume tu.Daripada 16 error jadi 127 error!Hei,ko main main dengan aku ke ape ni ha??Jangan cabar aku boleh tak? T___________T

Tumpas wei tumpas gile.Mengadu kat roomate pastu airmata meleleh.Roomate kate InsyaAllah boleh,jangan risau.Pastu mesej Wani cakap Penat penat penat!! Wani soh aku tido. Macam mane nak tido kalu mata tak ngantok pastu otak ligat?

pastu Wani soh tulis blog sebab nanti die boleh bace ha ha ha.Ok Wani ni aku siapkan entry panjang berjela supaya ko bace dengan aman (sape Aman?? bagitau E_ _ i ha ha.Tak lawak la nenek)

Dah la called mak masuk voice mail.Called lagi masuk voice mail lagi.Pastu Called Mamat masuk voice mail jugak!Abes kredit aku kene tolak!Nasib baik called Aus boleh.Cakap dengan Aus selama 2:47 minit je pon.Kredit tolak sampai dua ringgit lebih ggrrrrrr!Cuba called mak lagi.Masuk voice mail jugak.Akhirnya aku hanya mampu texted mesej je kat mak.Makkk..bla bla bla bla ntah ape aku meroyan ya Allah!Aku mintak mak doakan aku boleh wat projek tahun akhir ni.Doa mak kan mudah termakbul.Ameen~~

Setelah bergolek beberapa saat di atas katil,aku pegi kat meja study,on laptop bukak coding.Ubah sikit-sikit pastu arrrggghhh error macam tu jugak last-last terhasil entry tunjuk perasaan ni.Ni betol betol tunjuk perasaan ni!Rase nak hentak-hentak laptop ni hah

*tarik nafasssss............fuuuhhh*

Aku kena rileks.Aku kene sabar.Aku kene kuat.

Bukan senang wei nak wat Degree!
Masters,PhD ape tah lagi!
Bile jadi macam ni,wat aku berfikir.........betol ke aku nak sambung masters lepas ni??
Takot tak mampu.....................................


20.10.2010/1:30 pagi

Monday, October 18, 2010

Tak Payah Baca

Menurut kajian aku selama ni :

Orang yang namanya bermula dengan huruf Z adalah pandai

Nak letak nama anak starting huruf Z lah! erkk
Ini kajian aku eh.Kalu nak lagi mantap,gabungkan A dengan Z sekali.InsyaAllah anak anda akan lebih pandai daripada Zack (Zakwan?Zaid?Zakiah?)

ape-apelah -_-

Abaikan kajian tersebut sebab tu bukan PSM aku pon.PSM ntah budak fakulti mane ntah (ade ke?).

Penat PEnat PENat PENAt PENAT!!!

Nak pegi jerit kat balai cerap,ramai plak orang kat sane.chek malu...kalu jerit dalam bilik nanti orang ingat ade budak histeria plak.Dahtu guane?

Moh le kite ke sejid.

------------

Abaikan repekan ku ini.
Kan dah tulis kat atas tu tak payah baca.
Degil la korang ni.........

TAMMAT



Sunday, October 10, 2010

Pastikan...

Lihatlah Langit Di Atas Sana
Tersenyum Melihat Tingkah Kita
Selalu Ada Peristiwa
Yang Membawa Pertengkaran

Maksudku Hanya Ingin Yang Baik
Untuk Kita Berdua Dalam Bercinta
Baiknya Aku Buruknya Aku
Terimalah Aku Apa Adanya

Pastikan Kau Dengan Aku
Jangan Ada Cinta Lain
Tak Pernah Aku Terlintas
Niat Ku Untuk Berpaling

Maafkanlah Aku Sayang
Bila Belum Kau Bahagia
Sejauh Langit Di Atas
Kan Ku Kejar Bahagiamu

Biar Langit Dan Bumi Meruntuh
Biar Jasad Kita Tertimbun Di Sana
Tetap Bersama, Tak Ingin Lepas
Mencintaimu Ku Jadi Begini


Allah memberikan hambaNya apa yang mereka perlukan,bukan apa yang mereka inginkan.

Apa yang aku perlukan??

Aku pon tak tahu...Allah Maha Tahu.

Aku redha dengan apa yang bakal aku terima dan bersyukur dengan apa yang dikurnia.

Sabar? Jalan terbaik.Berdiam diri lebih baik.

Allah Maha Tahu.

Allah Sangat Baik.


Saturday, October 9, 2010

Rabun Ayam

Aduh,sakit kepalaku!

Tak tahulah kenapa sejak akhir-akhir ni asyek sakit kepala je...Adakah aku dah rabun??aaarrrrggghhh tidak!!!

Beberapa hari lepas ade check mata dengan Wani,Ikin dan Alia kat SUB.
em,akak tu tanya,"Adik pakai spek tak??",
aku jawab,"Tak pakai",
akak : " Ooo ni kene pakai ni..",(sambil tangan dia hulurkan kertas kepadaku)

Aku pon tengok la ape yang tercatit kat situ.Sebelah 100,sebelah lagi 150.Besar ye???dah kene pakai spek ek kalu camtu??hu hu hu.Tak mboh~~~

Tapi serius sakit sangat kepala ni.Wani pon same gak power rabun die dengan aku.Tadi Wani ajak gi buat spek alahai.Nak wat ke tak??Adakah bila pakai spek,power makin turun??rasenye makin naik adelah kan~~

Macam manelah muke aku bila pakai spek nanti ha ha ha
confirm kelakar.

kecik-kecik dulu suke dan teringin sangat nak pakai spek.Konon-konon macam budak pandai la kan.Dulu kan orang selalu cakap kalu budak pakai spek ni mesti pandai sebab banyak membaca.yelah tu! <- ha ha statement jeles sebab orang tak cakap aku pandai :p

Aduh,sakit kepalaku!
Bye!

Wednesday, October 6, 2010

Jemputan Pernikahan =)

Setiap hari bukak blog ni tapi takde hati nak update.Bukak blog pon sebab nak tengok and baca entry orang yang update blog die kat blog list he he he.Dalam masa genting sekarang ni,tak tahu dah nak cerita ape kat sini.Sangat-sangat busy!(tapi kadang2 macam xsedar diri ha ha)

Bayangkan dalam mase 20hari je budak-budak SCV ni ade 3 projek besar yang perlu disiapkan iaitu PSM2,projek akhir games dan projek akhir multimedia networking!(wahhhh)

*baru sedar banyak gile keje tapi gatai pegi jalan2 ape sume hu hu.

takpe,lupakan sebentar keje2 tu sume,meh kite release tension jap (release tension bukan bermakna pergi karaoke ye kawan2 <-- ni tujukan kat sape neh??? ha ha)

tumpang lalu wani

----------------------

Oh ye,First time taw time konvo pegi DSI,Isnin lepas.Dengan hujan lebatnya masyaAllah,tak mematahkan semangat jua hatiku ini.Berbekalkan sejambak bunga dan seorang peneman,berjalanlah kami menuju ke destinasi yeah yeah...puncak cinta tertinggi yeah yeah (tetibe nyanyi lagu Siti)

Aku menunggumu......aku takkan jemu.....tetibe penggali kubur sambung nyanyi ha ha ape aku merepek neh???

dah,cerita konvo tamat.Mane bleh cerita lebih2.

-----------------------

PSM2??erkk
thesis dah siap??erkkk
em,tukar cite lain bleh tak?tadi kate nak release tension ape dahhhhh...

----------------------

haaa..Ahad lepas g rumah makcik Wana kat Mutiara Rini.Besar oh rumah tu,murah plak tu tapi skang dah naik harganye.Family makcik ni baik sangat n sangat peramah.Nampak la dorang memang sayang anak2 dorang walaupon anak2nye dah besar sumenye.Anak2 dorang pon nampak baik je dengan parents dorang...bahagia kan?? *suke2

Makcik Wana hidangkan Nasi Ayam yam yam yam.Sedap oooo.....


Nasi Ayam sedap

close up ayam :)

Ini Wana sedang senduk nasi

Lepas makan,kami duk bergambar kat wakaf sebelah rumah Makcik Wana ni.Photographer of coz la Ilya ya ya yaaa...

Post macam dalam majalah Mingguan Wanita kan ha ha

lakonan semata-mata

Wana dan Mak Lang nye

Ilya dan saya (ehem)


Lepas solat Maghrib kat rumah Makcik Wana,kami ke Danga Bay.

Feeling cite Stairway to Heaven


Sarang-heyo
----------------------

Nak sambung Master ke tak eh??????

---------------------

Esok 10/10/2010.
Angkasawan negara kawen.
Junior sekolah aku pon kawen.
Ah,malas la nak pikir! (tetibe)

ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

*muke siyes tapi gelak

p/s : maaf Ila sebab tak dapat attend majlis Ila esok.Akak busy sangat2 kat sini.Semalam memang nyaris2 nak balik tapi tetibe dapat kesedaran supaya duduk UTM ni jangan balik buat keje siapkan PSM projek ape sume!

Selamat Pengantin Baru...
Moga kekal hingga ke Syurga...Ameen

Thursday, September 23, 2010

Dua Bulan Je Lagi

Minggu ni tak berapa sehat.Demam raya mungkin??he he he

Semalam baru berkesempatan ke Pusat Kesihatan.I dapat 5 jenis ubat taw - antibiotik,sakit tekak,selsema,batuk dan kahak (yeks)
mak aih,banyak betol kan..takpelah,sakit kan penghapus dosa =)

Setelah 2minggu bercuti raya,akhirnya Sabtu lepas I kembali ke pangkuan UTM. Oh,sangat 'rajin' rasenye kali ni.Mood nak siapkan kerja 'membuak-buak'.Semangat nak habiskan sem ni semakin 'kental'.Anda percaya?sila jangan percaya.

Sabar Adibah,2 bulan je lagi.2 bulan je <---- Cubaan memujuk diri sendiri

Raya kali ni tak berapa nak meriah sangat la.Duit raya pon tak banyak aish.Terase sangat diri ni dah berusia hu hu.Harap tahun depan lebih meriah.InsyaAllah.

Nak taw tak,sekarang ni UTM sibuk dengan pesta konvo.Isnin lepas I mewakili "kawan" untuk amek jubah konvo beliau.Baik tak I?he he he.Dalam keadaan tak berapa nak sehat,beratur punyelah panjang.Tapi disebabkan semangat semakin 'kental' akibat baru lepas cuti raya,I gagahkan jugak beratur kat situ 1 jam.Masa tu mulalah I meletakkan diri I dalam 'kasut' orang yang nak konvo ni.Wah,seronoknye!Feeling baling2 topi gitu ha ha.

Harap angan-angan ini jadi kenyataan.

Gambar raya?nah!


Ini bukan suami ye.Ini Pakteh saya.
Gambar bersama suami?raya tahun depan mungkin.ha ha berangan!

Selamat Hari Raya - Maaf Zahir & Batin

//Sedang menanti kedatangan beliau.His G-day coming
//yeay!


Wednesday, September 1, 2010

Ponteng Kuiz Iftar Balik

Sekarang ni I kat lab.Actually ade kelas oral skang ni tapi disebabkan Shak dan Ah malas nak pegi (alasan),aku pon terikot perangai malas dorang ha ha ha.Tadi ade kuiz computer games.Aku tak bace langsung kot.Bersemangat je soh orang kejut bangun awal sebab semalam sangat2 mengantok.Mintak izin kat roomate nak tido dulu eceh (tido mintak izin tu tak bleh blah!).Konon2 nak study esok awal2 pagi tapi hampeh je.Terime kaseh dan maaf buat si Tukang kejut pagi tadi sebab tolong kejutkan tapi akhirnya aku tak study jugak.Bangun2 pegi mandi,cuci baju pastu duk depan laptop.Sekali mak mesej and terus lemah + malas + takde semangat dah nak baca ape2.Perangai aku memang macam ni he he.Kalau ade exam/kuiz/test yang nak dekat2 time balik umah/cuti,memang perangai aku macam ni.Aku akan jadi manusia yang sangat redha dengan ketentuan takdir (redha dengan result exam)

Entah bila nak berubah ha ha.Perangai sejak azali beginilah.(Tapi Si Tukang Kejut jangan risau ye,kuiz tadi I boleh buat :))

Semalam Iftar lagi yeay!Kali ni dengan semua budak2 4scv (muslim).Alhamdulillah,kenyang la jugak.Tapi servis lambat macam siput.Dah la guna taktik kotor supaya kami semua kenyang!Mahu taw ape taktik yang digunakan??First,hidang air je.Biar semua orang menunggu sambil minum minum minum.Sumpah lame.Pastu kuarkan tembikai.erkkk.Ni agen pengenyang jugak ni!Aku tak nak sentuh ha ha.Aku takkan terpedaya sebab aku nak makan menu utama sampai tak larat!!Aku bayar mahal kot~~13 hengget tu ha ha

Menu utama sampai.Menu lebih kurang sama dengan iftar sebelum ni iaitu Siakap 3Rasa,udang bla bla bla bla....Sekor ikan untuk 6 orang makan.Aish,dah la aku salah port.Silap la duduk dengan budak2 pelahap seperti Ikin,Wani,Aisyah,Alia dan Aimi ni...Memang tak puas ar makan aish~~ ha ha (mampos aku lepas ni tapi memang habis licin la makanan kat tempat kitorang ni.)

Rase macam tak cukup je tapi ape kan dayaku....taktik yang digunakan oleh tuan kedai berjaya cis.cis sekali lagi cis lapan lagi cis cis cis~~

Tapi ape2 pon,4scv memang best! ;)

Petang ni dah ramai dah budak2 kelas yang akan bertolak ke kampung halaman masing2.Aku pon tak terkecuali eceh.Tak sabarnye nak balikkkkk....tapi tak excited sangt la nak raya...tak taw la kenape hu hu hu.Maybe sibok memikirkan PSM kot.Ok,cuti ni mesti siapkan thesis.Mesti!!Chaiyok2!


Balik dengan budak dari kiri dan dari kanan.
Bertolak lepas Asar petang ni.Cant wait!

//tajuk bercelaru harap maaf

Monday, August 30, 2010

Teringin Iftar Lagi

Terase lagi kenyang perot ni walaupon sekarang dah jam 1030 malam.Penangan berbuka puasa bersama kawan-kawan 'elite' eceh.Sejak bile entah jadi ahli kumpulan elite?KRU,tumpang lalu....

Kawan-kawan elite tu kirenye macam kawan-kawan rapat a.k.a kawan-kawan baik lah.Mereka adalah *drumroll* Aisyah (my roomate),Alia,Wani,Ikin,Aimi,Farah dan Shakirah. Bukanlah nak kate mereka je kawan baik,yang lain pon kawan baik saya jugak cumenye mereka tak dapat nak join Iftar tadi.Takpe,lain kali boleh,InsyaAllah.

Menu tadi?
-Siakap Masam Manis
-Siakap 3 Rasa
-Sotong Goreng Tepung
-Udang Goreng Tepung
-Telur Dadar (2)
-Tomyam Ayam
-Kailan Ikan Masin (2)
-Air Sirap Sedap!ha ha ha. (2 jug)

Kami order sirap limau tapi dapat sirap je.Pastu Alia wat lawak,air sirap bila diletak dalam gelas ade corak-corak buah limau,jadilah sirap limau! Nak taw nape?gelas die memang ade corak buah limau daa...brilliant Alia! ha ha ha

Actually,plan nak buka puasa ramai2 ni tak dirancang secara proper sangat.Alhamdulillah,jadi jugak.Selalunye memang macam tu.Takleh plan semangat sangat kang nanti confirm tak jadi.Erk,kalau begitu,kawen pon tak payah plan kah?em,tu cukup la dengan Doa.Sebut pasal kawen,ade sorang kawan tu pegi kursus kawen Sabtu dan Ahad lepas.Bila saya tanye,macam mane?best x?

jawab beliau : Tak best.Mengantok.Rase macam pergi Kursus Tido je.

What??Kursus Kawen di katanya macam Kursus Tido?Tiada perasaan ke ape kawan aku neh?ha ha ha.Takpe,meh sini dengar nasihat saya.Lain kali pergi kursus kawen dengan bakal suami ok.Jangan pergi sorang2 taw.Confirm tak tido punye!Dijamin! =P

Kerana anda pasti akan bermain mata dengan pasangan anda. *kenyit2

Apesal dari Iftar pergi ke Kursus Kawen neh Adibah?Ko teringin ke hape??ha ha ha

Tamat.

p/s : Selamat Merdeka dan Selamat Cuti.Khamis ni saya balik Gombak,insyaAllah :)



Wednesday, August 25, 2010

Aku Percaya Pada Hukum Karma

wahai.hati.tenanglah.

nape hari ni rase nak marah sangat2 eh?tapi tahan je sebab takde sebab yang khusus nak marah.tak semena-mena nak marah.ni tanda hormon tak stabil hu hu.akibat menahan marah,airmataku tumpah T__________T

Tapi cover baik punye sebab roomate ade, malu wooo.jatuh maruah kang.abes kewibawaan aku tumbang kang ha ha

Dulu kalu aku selalu menangis,mesti bekas roomate aku tanye,"awak ok x?gaduh dengan pakwe ye?",

erk,kalu nanges memang gaduh dengan pakwe kah?ha ha.macam takde alasan kukuh yang lain je.hmm

Perlu ke aku ingat kat orang yang pernah lukakan hati ni?Perlu ke aku ambil pusing dengan ape yang dia lakukan?Perlu ke aku taw semuanya pasal dia?

Hakikatnye,itu adalah aku yang dulu.Aku setahun yang lalu.
Aku yang sekarang,sudah lain.Sudah pandai survive,pandai terima hakikat,semakin kuat.Lebih matang, pastinya.

Putus cinta bukan mudah.Lebih-lebih lagi,perhubungan yang bertahun-tahun lamanya.Ditambah pula,mak ayah kenal pasangan masing2.Mase tu,rase memang confirm la yang dia tu akan jadi suami kita.Padahal,orang berkahwin pon boleh bercerai,inikan pula takde ape2 ikatan.

Orang kate,bukan mudah nak lupakan our first love.betulkah?

Mungkin....Kalau ini yang pertama kali dalam hidup anda,memanglah sangat terase.Lagi2 kalu selalu berhubung contohnye macam selalu mesej,jumpe lepas kuliah.huh,sangat terase la kan bile secara mendadak diri ini dilupakan!padahal kalu sebelum ni,aku tak wish good morning/good night pon nak merajuk!bukan sengaja tapi terlupa kot nak wish hu hu.Orang lelaki kadang2 lupe yang sebenarnye,dia yang mengajar awek die supaya tergedik2 dan jadi wanita merimaskan.Sehari mesej sampai beratus-ratus sampaikan nak wat keje rumah yang mak suruh pon tak boleh!yang perempuan ni plak,layan jelah...kang merajuk,susah plak nak pujuk...kate kite ni tak bagi perhatian kat die.Pastu bile sampai 1 tahap die dah bosan dengan kite and kite (yang dah terbiasa diajar mesej2 sokmo ni) duk mesej die then tak di'reply2',mane awek tak melenting??wahai lelaki,andalah yang mengajar awek anda jadi pasangan yang merimaskan.

Sedih bila ditipu oleh kekasih sendiri kan?

Pada suatu hari,secara tiba-tiba si pakwe mengaku yang dia adalah seorang smoker.aik?peliklah bukan?padahal sebelum ni bukan main menidakkan lagi.konon2 tak suke perokok,tak suke bau asap rokok..tup2,mengaku yang kau merokok?sejak darjah 1 lagi tak tahan tu!Tahu tak betapa hancur hatiku ketika itu?Orang yang selama ini aku percaya,rupanya menyimpan kemas 1 rahsia besar (bagi aku ni rahsia besar).Ataukah itu hanya alasan untuk melarikan diri dariku?-tak tahulah.

Lagi bertambah sedih bila kau kata takmo couple dah.nak single2 je pastu enjoy dengan kawan2 puas2.

Aku yang lurus bendul ini pon percayalah bulat-bulat.Konon mahu berseronok bersama kawan2.Takmo kapel dengan sape2 dah.Tapi alih2,aku dapat tahu pasal kau yang cuba nak tackle kawan kepada kawan sekolah kite dulu.Kawan sekolah kite pelik,kenapa kau nak kenal dengan kawan perempuan die plak padahal kau dah ade aku?ha ha.memang kelakar sungguh bila dikenang kembali.Maaf,bukan aku yang mengorek rahsia kau,tapi semua tu Allah nak tunjuk.Sekejap je kalau Dia nak tunjuk,tak payah cari informer ke atau bertungkus lumus bukak fb kau.Baru2 ni pulak,aku dapat tahu pasal kekasih baru kau.Oh,dia sangat cantik.Semoga kalian berbahagia.

Mungkin kau tak boleh hidup dalam keadaan berjauhan dengan kekasih hati.Sebab sebelum ni,hubungan kita baik bila kita selalu dekat,belajar di sekolah dan matrik yang sama.Tapi masuk saje U,kita makin jauh.Sem1 ok lagi...kau masih sweet macam dulu.Tapi sem2?kita makin jauh sebab kau ade masalah...Aku cuba nak selami hatimu tapi engkau kate aku tak paham.Ye,lame aku bersabar bila kau terus tak mahu berhubung denganku.No message,no email,no call.Akaun friendster pon kau deleted.Kau kate,taknak buang masa,taknak main bende2 macam ni tapi tak lame lepas tu,aku sendiri dapat tahu rupanya kau ade akaun friendster lain.Kawan2 lain sumenye kau add cume aku je yang takde(jangan tanye macam mane aku dapat tahu sebab aku pon tak tahu.Tu sume Allah nak tunjuk) Punyelah aku menanges hari tu ya Allah...

Walau kau buat macam2 tapi aku selalu setia bersamamu...Aku masih mahukan kau (lebih2 lagi bila kau semacam/masih memberi harapan)...tapi tu dululah.Pernah aku terfikir,nak tunggu kau sampai bila2.Aku akan tunggu jugak!Lepas solat je,aku akan doa moga kite dipertemukan semula dalam majlis yang penuh berkah.

Tapi entah kenapa aku terfikir,perlu ke aku doa macam tu?Kalau aku doa macam tu dan Allah makbulkan,adakah kau lelaki yang selayaknye menjadi suamiku?sejak tu,aku takot nak doa macam tu lagi sebab aku taknak,Allah kabulkan doa aku sebab aku rase kau yang terbaik untukku.Ape yang aku mahu,aku nak jodoh yamg dipilih Allah untuk diriku yang walaupun pada fikiranku dia bukan yang terbaik namun,biarlah Allah yang tentukan kerana Dia saje yang tahu ape yang terbaik untuk hambaNya =)

Buat kau yang pernah bertakhta dihatiku,aku doakan semoga kau bahagia bersama dengan orang yang tersayang.Kau pernah buatkan hidup ini gembira,bahagia dan kau juga pernah menjadi sahabat baikku.Aku hargai setiap ape yang kau lakukan untukku.Aku mohon maaf jika selama perkenalan kite,aku selalu susahkan kau,buat fikiran kau kusut dan macam2 lagi.Ingatlah,jangan dilukai hati teman barumu itu kerana aku tengok,dia seorang wanita yang baik.Bimbinglah dia kelak menjadi wanita yang solehah.

p/s : Sejak dari itu,doa aku adalah (selain doa kepada ibubapa,famili,kehidupan dunia akhirat) :-
" Ya Allah,kurniakan aku seorang suami yang soleh,seorang suami yang dapat membimbing aku ke jalan yang benar,yang menyayangi diriku dan menerima diriku seadanya.seorang suami yang bertanggungjawab dan berharta.Ameen"

alhamdulillah,dah jumpa seseorang ;)
(insyaAllah)

Thursday, August 19, 2010

Catatan (Bukan Cacatan) Lagi


dib dib

dibahhhhhhhhhhhhh

Buzz!!!

Ko ngah watpe?

Oit

Buzz!!!

//

Neh sape punye keje neh??mengganggu tidur siangku je.Dahla sakit kepala ni + loya tekak + rase nak muntah.aik??simptom pelik neh T_____T

Tapi mood tiba-tiba berubah menjadi sehat bila Wani,orang yang buat keje Buzz!!! diatas, ajak saya balik rumah minggu ni hoyehhh. Bukan minggu lepas kate nak balik umah ke?oh,tak jadi…pastu menyesal tak balik T_____T

Entry sedih ke apa neh?jom senyummmmm =))

Baiklah,minggu ni punye cerita,em,takde yang menarik sangat pon.Mood aku lebih banyak kepada tidur tidur dan tidur. Dah 8hari berpuasa,dalam 5hari kot tidur kalau dijumlahkan he he he.ok ok 4 setengah hari la lebih kurang kan.Buruk dan busuk sangat nampaknye perangai minggu neh.Cuba tingkatkan lagi minggu depan ye Adibah. Baik baik(jawab dalam hati)

Nak cite ape neh Wani??Entry ni terjadi atas dorongan Wani ye.Tanpa segan silunye beliau telah memujuk rayu saya supaya update blog neh.tidak percaya??neh bukti :



Percaye skang wiwit!ha ha ha

Baiklah,tanpa menghampakan permintaan Wani a.k.a Si Hijau(?),mari kita mulakan entry ni.aik?tak mula lagi kah?dah setengah perenggan dah ni,kata anda di dalam hati.

Khamis yang lalu,saya telah menduduki peperiksaan undang-undang berkomputer.Cuak wa cakap sama lu...Almaklum la,umur dah 22tahun tapi baru nak amek lesen kete..malu sikit eh!ha ha ha.but its ok sebab lulus cemerlang you~~~Alhamdulillah,49/50 and saya salah satu soalan di bahagian A.fuhhh~~nasib baik lepas.insyaAllah Ahad depan,akan pegi kelas teori dan amali plak pastu dapat lesen L yeay!ha ha lesen L je pon...tu pon nak kecoh,kata anda lagi di dalam hati.

Selain itu,minggu ini juga saya busy menyiapkan assignment games.(tapi sebenarnye takdelah busy sangat pon hu hu).Terime kaseh kepada Nicholas,Zul dan Farahainee kerana game kita memang hebat.Setiap seorang daripada kami perlu siapkan environment untuk setiap level.Saya sepatotnye buat level 2 and design yg saya wat tu sangat la simple.Alih-alih bila dah bagi kat Nick and Zul,jadi level 5 plak pastu gila hebat ah wowowowo..sampai bila aku main je asyek kalah je ho ho ho memang aku takde bakat main games.I kan perempuan melayu terakhir you~

Selain itu,minggu ni asyek tidur tidur dan tidur.eh,dah cite kan kat atas?ok,skip perenggan ni.

Selain itu jugak,minggu ni banyak sangat keluar dengan kawan-kawan.Dengan wana la,wani la,wanu la,wano la eh eh alia la ekin la kawan sekolah la and macam2 lagi la kawan-kawan saya.Kadang-kadang rase macam pelik,selame 3tahun aku disini,sem ni la aku paling aktif sekali makan luar.Dahla pegi dengan si Wana yang baru sebulan masuk UTM ni tapi die plak yang bawak aku jalan-jalan Johor ha ha.Macam pelik tapi tulah realitinye.Sem ni bru aku taw name kedai-kedai,restoran-restoran yang best kat luar wohoooo.Alhamdulillah,dapat jugak merase walaopon macam dah terlambat kan.Sepatotnye waktu-waktu sekarang ni perlu dihabiskan dengan menyiapkan PSM2.Namun,masa yang singkat ini digunakan untuk berjalan-jalan sekitar Johor.ish ish ish...Dalam masa sehari,sempat pegi Air Terjun Kota Tinggi,Desaru dan Jusco Tebrau lagi you~~sila bangga (--")

Rasenye tu je kot aktiviti aku minggu neh.Tidur,wat assignment,fb,bace blog orang tapi blog sendiri malas nak update,puasa,buka puasa,terawih,kalu penat terawih kat bilik je,tidur lagi,wat assignment,fb,bace blog orang,borak-borak dengan roomate,pegi bazaar,buka puasa kat kfc,buka puasa kat bilik wani pastu hujan order pizza hut pastu macam-macam lagi ah.Tapi main point dia adalah TIDUR.

Aktiviti yang sangat tak sehat.Jangan tiru ye.

p/s : Wani,raye ni ko pakai baju kurung ke kebaya ke cheongsam?aku nak pakai jubah ah.Mane nak carik jubah cantik2 neh?Ade orang nak tengok.ops,malu I


Tuesday, August 10, 2010

1Ramadhan bukan 1Malaysia ye

Alhamdulillah...masih diberikan kesempatan untuk bertemu dengan bulan Ramadhan dan menjalani ibadah puasa dan ibadah2 lain tahun ini.Hari ni 1Ramadhan,hari pertama berpuasa.Johor cuti ye he he tapi ada perjumpaan dengan group member untuk computer games.Kami nak siapkan assignment games hari ni jugak,insyaAllah!Kalau dapat siapkan hari ni,Jumaat ni boleh la balik rumah yeay!Rindunye la...nak sahur,berpuasa dan berbuka bersama keluarga tercinta :)

Kalau lah tak banyak sangat keje skang ni...lame dh aku balik taw!

Chaiyok2 siapkan keje hari ni jugak!oh ye,esok ade test undang2 hee...harap2 la lepas 42markah Ameen...

Ok,tetibe mood jadi jiwang sebab Alia.salahkan dia ha ha ha.Stop sampai sini sebab nak pegi menelek baju orang =p

Wednesday, August 4, 2010

Minggu Ini Juga

rindunye kat blog!tapi tak tahu nak menaip ape sebab busy gile kot ha ha.yeke?iye...busy dengan assignment,setting2 laptop untuk PSM2 dan macam-macamlah lagi!akibat sangat busy,agenda kelas memandu tergendala seketika.Nak amek test undang2 asyek kene hold je sebab tak tahu nak bajet mase free kat mane.Bila dah dapat waktu free,kene tangguh lagi pulakkk.sebabnya akak kat pusat memandu tu mesej,myeg offline pulak dah.die tanye amek haru sabtu ok tak??sabtu??aih,taknak la aku...mesti lame gile kot nak tunggu turn.confirm ramai gile orang amek test hari tu dah la komputer ade 3buah jekk..nanti kalu ade borang kaji selidik,aku nak bagi cadangan supaya tambah banyak lagi komputer tu eh.johor kaya kot ha ha.akhirnye,test untuk esok terpaksa ditunda ke minggu depan.harap2 lulus la ameen~~

Setelah 2minggu bertungkus lumus,akhirnya dapat jugak run coding untuk PSM2 ni haa.alhamdulillah.actually takdelah sampai 2minggu tapi aku duk peram je tu yang jadi lame tu.kalu ikotkan kiraan yang tepat,4hari je dah siap he he tapi yelah,paham2 la kan bila dah try sekali tak dapat,jadi macam malas la sket kan.tunggu lame sket baru wat lagi pastu bile tak dapat lagi,tunggu lagi pastu baru cuba lagi dan akhirnye dapat la jugak..kalau buat betol2,dah lame siap kot!ntah pape la aku ni kan hu hu.tapi ade lagi next stage taw,jangan risau ye geng,PSM2 aku xsiap lagi harap maklum =p

Hari ni kelas agak penuh la dari 8pg smpai la ke 4ptg.Kelas computer games,dapat assignment lagi hu hu.dah la banyak yang nak dibuat,mase yg diberi 2minggu je alahaii..aku tak berapa faham la.nape la banyak sangat assignment kitorang ni.dengan PSMnye lagi..dah tak tahu nak buat mane dulu dah ni.agak tertekan disitu.ni aku rase macam nak bagi cadangan ni,ape kate 1sem tu wat psm je kan...haaa..ok gak tu.takdelah mengganggu sangat kan =p Bagus tak idea aku ni?Kalaulah idea aku ni digunapakai satu hari nanti??oh,sudah terlambat...aku dah grad kot time tu ha ha(insyaAllah)

oklah,dah masuk waktu solat maghrib bagi kawasan KTHO dan yang sama waktu dengannya ni.jom solat jom!!

notakaki:teringat plak time kelas oral communication tadi.adess,malunye la!gugup + gemuruh wa cakap sama luuu...tadi kene bercakap secara spontan berdasarkan topik yang diberi.Aku dapat topik 'The most serious disease today'.mak aih,memang bile baca tu,oh,senang je ni tapi bila menghadap kawan2,terus err errr..ape ntah aku ni duk ulang2 bende same je hu hu.tapi takpe,yang penting kene confident!betul tak wani??eh wani,bleh tak aku nak join gi library same2 dgn ko??boleh tak??boleh laaa...he he
(hokeh panjang sungguh nota kaki ni =p)


Monday, July 26, 2010

5 Hari Yang Membahagiakan

Rabu,21 Julai 2010 - Surprise!Ade orang datang UTM tak bagitaw phewit!konon-konon nak wat kejutan la tu he he he comel je taww.Actually dia datang sebab ade show kat KTDI untuk budak2 tahun 1 yang nak daftar kelab2 kat kolej.

Jumaat,23 Julai 2010 - Balik KL rindu kat famili.Kebetulan hari jumat takde kelas,so pagi2 lagi dah berangkat pulang.Bas pukul 11pg ke Muar dulu sebab nak berhenti solat jumaat sambil jalan2 melawat Muar.Tp takdelah melawat sangat ponnn sebab nak berjalan jauh sangat he he he takpe,lain kali boleh singgah lagi k

Sabtu,24 Julai 2010 - Ade orang tu belanja makan piza hut wah bestnye!TQ! =) Hari ni jugak first time aku bawak kete.Orang tu lah yang ajar.Macam tak caye je I bawak kete taw.Nak kene cepat2 dapatkan lesen ni!

Ahad,25 Julai 2010 - Pulang ke UTM sob sob sob.Mak pesan,kalau nak balik rumah,balik je lah..tak usah risau duit ke ape sebab mak rase sunyi.kesian mak.InsyaAllah,kalu tak busy dengan assignment,psm2 and kelas memandu,anakmu pasti pulang!

Isnin,26 Julai 2010 - Birthday Mak!Happy Birthday Mak..Nur doakan semoga mak panjang umur,murah rezeki,diberikan kesihatan yang baik dan bahagia dunia akhirat.Ameen.Oh ye,hari ni jugak birthday Alia...Alia,Happy Birthday! =)

Alhamdulillah,lepas berubat kat Darul Ruqiyyah,sakit-sakit mak dah makin berkurangan.Ustaz kat situ kate,mak kuat.Kuat ape,tu tak tahulah maybe maksudnya mak kuat melawan bende tu kot.Ape2pon,aku harap mak sembuh,aku sentiasa doakan =)

Thursday, July 15, 2010

Spell

Assalamualaikum(jawab : Waalaikumsalam)

Lame tak menulis kat sini...banyak cerita tapi tak tahu nak cerite ke tak huhu..banyak bende berlaku lately dan ini semua saya anggap sebagai ujian PSM (projek sarjana muda).

Sekarang saya kesunyian di bilik hostel.ye,saya sudah kembali ke UTM,skudai.Alhamdulillah.

Sem ini bakal menentukan sama ada saya akan grad on time atau pon extend(nauzubillah).Banyak perkara yang merisaukan saya dan saya agak takut nak berdepan dengan kenyataan berada disini,menyiapkan thesis.saya takut!fikiran saya semuanya melayang ke rumah di Gombak.Saya risaukan mak.Dalam masa yang sama,masalah ni mengganggu konsentrasi saya disini.

Semalam,saya bermimpi yang sangat pelik.Dalam mimpi tu,saya ada sorang lagi adik.Seorang budak perempuan.Adik saya tu berak dan habis basah pampers dengan tahinya.Mak suruh saya basuh tapi tahinya tu merata-rata.Budak tu hanya gelak bila saya marah dia buat kotor kat rumah.Lepas tu saya terjaga dari tidur dan otak saya asyik teringatkan mimpi tu.

Saya masih ingat,mak pernah mimpi yang dia mengandung.Esoknya,dia mimpi melahirkan dan menyusukan bayi.Jadi,mimpi saya semalam adalah kesinambungan daripada mimpi mak sebelum ni.Pelik kan?

Bila saya google,semua bende yang terjadi pada mak ada kaitan dengan sihir.Mak selalu sakit-sakit.Antara tanda-tanda yang mak alami :

TANDA-TANDA PADA WAKTU TIDUR

-Sangat susah tidur pada waktu malam, kalaupun dapat tidur sudah lama bersusah payah.

-Rasa cemas dan sering terbangun pada waktu malam.

-Mimpi yang sangat menyeramkan.

-Mimpi melihat berbagai macam binatang seperti melihat kuching, anjing, unta,ular, singa, serigala atau tikus.

-Mimpi mengandung,melahirkan anak dan menyusukan.

-Mimpi sedang berada di kuburan, ditempat pembuangan sampah atau tempat yang mengerikan.

-Bermimpi melihat orang sangat aneh, seperti sangat tinggi, sangat pendek atau sangat hitam.


TANDA-TANDA PADA WAKTU SEDAR ATAU JAGA

-Kepala selalu pusing, yang tidak disebabkan oleh penyakit pada dua mata, telinga, hidung, gigi, tekak atau perut.

-Selalu lupa dari zikir Allah, solat dan ketaatan lainnya.

-Fikiran yang kacau / Selalu lesu dan malas / Saraf yang tersumbat.

-Mudah marah.

-Rasa sakit pada salah satu anggota badan sedangkan doktor perubatan tidak sanggup mengubatinya.


Nauzubillah!

saya tak tahu betul ke tak tapi yang pasti,sekarang kami sedang berusaha nak sembuhkan sakit mak.Saya kat sini,sangat risau lebih2 lagi dengan PSM2.Saya pernah terfikir nak extend sem ni sebab nak selesaikan masalah kat rumah dulu + tak yakin boleh siapkan PSM dalam keadaan huru-hara macam ni tapi kawan2 pujuk,bagi galakan dan sebagainya.Thanks Zakwan and Wani.

Time cuti,setiap hari mak suruh saya sapukan minyak panas (balm) kat tempat2 sakit.Sehari boleh habis 1botol balm bayangkan!Sakit tetap tak hilang...Sabtu ni nak cube rawatan kat Darul Ruqiyyah pulak.harap2 Allah permudahkan dan sembuhkan sakit2 mak.Ameen.

Untuk PSM2 pulak,ada kemungkinan yang saya akan tukar tajuk.ye,saya tak yakin yang saya akan stabil dalam keadaan macam ni.Tak yakin boleh siapkan thesis.Dalam fikiran saya sekarang ni,hanya nak grad grad grad!Saya nak grad walau apa cara sekali pon.Walau terpaksa tukar tajuk,walau dipandang serong,walau ape sekali pon!Saya buat ni semua,ada sebabnya.

Dalam waktu2 begini,kawan2 je yang boleh wat saya gelak,gembirakan hati selain sentiasa berdoa,ngaji Quran.Tapi kawan2 bukan selalu ada.Dorang pon ada hal masing2,duduk kolej,bilik masing2.saya yang terperuk disini.Dengan roomate tak masuk2 lagi...Sangat sunyi...sooo lonely..Nasib baik ada Wana,selalu temankan..

Fikiran melayang lagi ke rumah...ya Allah...kawan2,tolong doakan yang terbaik..doakan mak sembuh dan saya dapat siapkan thesis ye =) Thanks.

p/s : maaf andai entry ni macam menagih simpati ke ape tapi bukan itu niat saya.Saya hanya mahu meluahkan ape yang terbuku dihati ni


Wednesday, June 30, 2010

Countdown

Cemburu melihat kebahagiaan orang lain...

ye,saya taw tak baik berfikir macam tu kan?

nak tulis blog pon takde idea sebab hidup yang tidak berapa best.Setiap hari serabai saja duduk di rumah.Semangat kan dah hilang.Harap naik sem baru nanti,semangat kembali bertakhta di hati.ceh,macam lagu Farahdhiya.Karaoke lagu ni memang feeling habis woooo.

Saya mengaku memang saya tak banyak kawan kat kawasan perumahan ni.Saya rasa mereka tak berapa suka berkawan dengan saya (bukan semua lah).Apa yang saya dah buat?saya pon tak tahu.Ini bukan reka cerita ye tapi memang saya tahu ada yang tak suka kat saya.Takpelah,saya tak kesah sangat pon sebab aku bukan rapat pon dengan kau.Sekelas masa sekolah pon tak pernah.Pastu tetibe cakap tak suka kat aku aik???macam la dia kenal saya ni macam mana.Dia tak tahu tu,berkawan dengan saya sangat best walla walla bimbeng!

Walaupon saya tak ramai kawan kat sini,tapi saya ada ramai kawan baik kat sekolah,matrik dan UTM.Dorang semua best!

Tapi dorang semua duduk jauh-jauh belaka.Saya ni pulak jenis tak berapa suka keluar rumah kecuali bila datang mood keluar jalan-jalan,habis lahhh..meroyan tak tahu nak keluar berfoya-foya dengan siapa.heh.

Lebih kurang 2minggu lagi nak mula sem baru dan insyaAllah sem yang terakhir buat saya dan kawan-kawan di UTM.Perasaan malas masih berlegar-legar tapi dalam masa yang sama,saya juga rasa seronok sebab nak jumpa kawan-kawan..happy-happy dengan dorang..kalau boleh,tak nak sedih-sedih...

.................................
.........................
...............
.........
....

Percubaan untuk upload gambar kawan-kawan bersuka ria tidak berjaya kerana masalah yang tidak dapat dikenalpasti.Harap maklum.

Buat kawan-kawanku yang membaca blog ni,semoga hubungan kita semua kekal sampai bila-bila dan kenangan bersama korang akan aku ingat sampai bila-bila.


Lots of love,

Adibah


Tuesday, June 22, 2010

Bahagian Masing-masing

Sejak 5 Jun 2010,otak saya ligat berfikir macam Ahli Fiqir.Ye,saya fikir macam-macam tahu.Apa yang saya fikirkan tu semuanya melibatkan masa depan,keluarga,pelajaran dan orang-orang tersayang.Ada masanya saya malas nak fikir sebab bukan semua yang kita fikirkan tu akan terjadi.Bila otak berfikir,secara automatiknya kita juga sedang merancang (meneka) masa depan yang kita tak tahu keadaannya.Manusia mestilah merancang sebab nakkan masa depan yang lebih baik kan.Begitu juga saya.Lebih-lebih lagi dalam situasi sekarang yang macam-macam masalah.Saya pernah terfikir nak extend tapi saya taknak!Saya nak grad on time.

Tapi saya tak tahu lah,dengan masalah yang melanda sekarang ni,adakah saya mampu untuk buat PSM2 dengan jayanya?Masalah ni takkan mempengaruhi prestasi sayakah?Mampukah?

Memang banyak sangat persoalan dalm kepala otak ni.Otak saya sentiasa ligat berfikir.

Bila masalah melanda,kita dah takde semangat nak buat apa pon.Saya perasan sangat perubahan dalam diri saya sekarang ni.Masih ingatkah anda pada seorang surirumah yang dulunya seorang software developer?Surirumah berjaya itu adalah saya tapi sekarang tak berapa nak berjaya dah.Sejak 5 Jun lalu,saya dah fail cuci pinggan lepas bangun tidur.Saya juga dah fail masak lauk untuk adik-adik.Saya dah fail kemas rumah,sapu rumah,cuci jamban apa sume.Semuanya sebab semangat dah hilang.Bukan saya saja bahkan emak juga begitu.Rumah tidak berapa teratur sejak hari itu.Nasib baik sangat ada yang memahami.

Sekarang ni,kami semua hanya berharap agar semuanya dapat diselesaikan dengan sebaik-baiknya.Ye,Allah itukan Maha Mengetahui.Dia pasti ada perancangan yang lebih baik buat kami semua.Apa yang saya mampu lakukan hanyalah berdoa,mengharapkan yang terbaik dan yang termampu kami tanggung.

Kesimpulannya,hidup di dunia ini bukan mudah.Bagi anda yang mempunyai kehidupan yang sangat lancar perjalanannya,nikmatilah ia dan sentiasalah bersyukur dengan apa yang dikurniakan.Setiap manusia ada bahagian masing-masing.

Buat keluargaku,kasih sayang Allah itu luas.


Sunday, June 20, 2010

Someone Care

.........

Kadang-kadang saya mengaku yang saya ni memang berfikiran singkat sikit.Kadang-kadang hati ni main suka-suka je nak wat ape.Tak berapa nak rasional sangat.Mudah terpengaruh pastu pressure sebab tak tahu mane satu betul mane satu salah.

Tapi Alhamdulillah masih ada yang sudi bimbing dan betulkan balik diri saya ni.

Bila jadi macam ni,rase macam ya Allah,nape aku ni?rase macam sangat sangat menyusahkan orang lain.Im so sorry my dear and thanks for everything.Ye, walaupon dia cakap yang saya ni tak menyusahkan tapi still jugak rase serba salah dan saya promise dengan diri saya yang saya takkan buat keputusan yang melulu macam tu.Nasib baik saya belum bertindak lagi huhu.

..........

Semalam saya ke Pelabuhan Klang.

Rase macam nak jalan-jalan kat kawasan pantai,bau air laut yang masin tapi kat KL ni mane lah nak cari pantai kan.Saya ni pulak bukannya ada duit atau dalam erti kata lain,tidak berkemampuan dari segi kewangan nak pegi PD atau ke mana-manalah yang ada pantai.Tapi someone telah merealisasikan impian (?) saya walaupon tak dapat berjalan-jalan atas pasir di tepi pantai,takpelah kan.Dapat jugak tengok lautan.Ade kapal-kapal lagi.Nasib baik tak naik kapal pegi Indon ke Siam ke Batam ke kan kan.Nasib baik.

Bagi orang yang tiada kenderaan ni,pengangkutan awamlah yang jadi pilihan.Naik bas sampai ke KL pastu dari stesen Komuter Bank Negara,beli tiket terus ke stesen Pelabuhan Klang.Sangat mencabar perjalanan kami ni.Perjalanan yang nekad,penuh dengan semangat dan tekad.

Perjalanan daripada Bank Negara ke Port Klang ambil masa dalam sejam setengah.Masa tu pulak dah pukul 5.15 ptg so macam ragu-ragu sikit samada nak teruskan plan atau buat plan B.Masalah datang lagi bila plan B tak dapat dihasilkan sebab masing-masing blurrrr hehehehe.Tu yang nekad sungguh untuk teruskan perjalanan walau apa pon yang terjadi.Lantak lah sampai rumah pukul berapa pon.Buat pertama kalinya saya keluar bersama selain famili sampai malam.Inilah padahnya bila hati tak tenteram,tak seimbang.Semuanya dilakukan dengan penuh berani dan tanpa rasa bersalah sedikit pon.

Tak dapat dibayangkan macam mana tenangnya hati ni bila dapat tengok laut.Dengan bau air masinnya yaAllah rindu Terengganu.Raya tahun ni nak balik Terengganu la pastu setiap hari nak pegi pantai wah wah best!Biarlah hitam pon tidak peduli.Dah saya memang hitam pon kan?

--------

Ini antara kenangan yang paling bermakna dan pastinya akan sentiasa dalam ingatan.Saya tahu ada yang sayangkan saya dan sanggup buat apa saja untuk buat saya gembira dan tersenyum riang.Segala pengorbanan akan sentiasa saya ingat dan kalau saya mampu,saya pasti akan membalasnya insyaAllah.

Disebalik dugaan yang Allah turunkan,ade manis yang boleh kita kenang.Walaupon dalam masa yang singkat,tapi ianya mampu mengembalikan kembali semangat yang hampir hilang.Pasti ada hikmah disebalik apa yang terjadi,itulah pesanan dia.





Wednesday, June 9, 2010

Letaklah Tajuk Sendiri

Awal tahun 2010 memang menyeronokkan.Sebab ape?

Sebab menjalani hidup sebagai pelajar tapi macam tak belajar.Yelah,kan praktikal selama 4 setengah bulan di Bukit Jalil.Ok,bukan lah tak belajar langsung.Time praktikal pon belajar jugak ye.Apa yang saya maksudkan adalah tak payah pegi kelas,duduk dalam kuliah,duduk dalam makmal,pegi PSZ (pegi library?perghh).Time praktikal ni kita tak belajar teori dah.Kita praktikkan apa yang kita belajar sebelum ni dan juga kita belajar sesuatu yang baru contohnya macam AR.Belajar suasana bekerja dan juga belajar macam mane nak berkomunikasi dengan staff lain walaupon staffnye 2 orang je pon hehe.Nasihat saya,tak perlu melatah apabila anda diperlekehkan oleh staff lain yang sebenarnye junior anda (sebab I keje kat sini dulu!).erk,ape aku merepek ni? :))

Ok,sambung cerita.

Jadi,bila macam tu,macam tak belajar lah kan.Tiada assignment,tiada kuiz,tiada projek.Tiada pembentangan.Tiada stay up malam-malam siapkan assignment yang dateline nye esok padahal dah berbulan lecturer bagi hehe.Itulah SCV batch 01 ye,harap maklum.Oh ye,sem ini juga tiada peperiksaan yeay! Sangat menyeronokkan bukan?

Lepas je abes praktikal,duduk rumah menjadi surirumah.Sangat kasihan.Jawatan SOFTWARE DEVELOPER yang dipegang sebelum ini telah bertukar kepada SURIRUMAH PART-TIME tapi macam FULL-TIME.Tapi tidak mengapa,inikan pengalaman.Saya sedang belajar ni.Praktis lah katakan.Kalau ade rezeki dan jodoh,jadilah kenyataan kan kan.erk,ape aku merepek lagi ni?? Abaikan ye.Ini symptom penyakit yang tak dapat dikenalpasti.Harap maaf.

Sebulan dah saya duduk rumah.Dah puas berehat dan main masak-masak.Sebenarnya dalam kepala ni sibuk duk fikir pasal PSM2.Ya Allah,tak gerak ape-ape lagi ni! Hai dibah,ko nak grad on time ke tak nak?huhu.Saya takde mood lagi la nak tengok PSM tu.Niat tu ada tapi ish ish tak tahulah kenapa tak tertengok-tengok jugak.Risau jugak ni. Kawan-kawan lain ade yang dah start??

Hmmm..keriangan tahun 2010 hanya pada 6 bulan pertama.Harapnya hujung tahun ni akan ada sinar kejayaan.Ameen!

Saturday, June 5, 2010

Wednesday, June 2, 2010

Hati Yang Amin Sakiti

Ku hanya bisa menyatakan apa yang ku rasa…

Eceh.maaf jika sumbang.Lagu Rossa ni takde kaitan pon dengan aku (buat masa sekarang lah).Harap sampai bile bile pon memang janganlah ada kaitan.Harap sangat-sangat.Sekian,TQ.

Sekarang berkumandang pula lagu Akim,Inilah Cinta.Tak tahu lah sejak bila entah aku layan lagu ni.Takpe,layan saje.Macam best jugak kan.Oh,Amin suke tiru gaya rambut si Akim ni.Die ingat hensem la kot.Takpe,layan saje walaupon macam poyo hehehehe.Amin,Happy belated birthday!

Semalam birthday Amin.Aku hanya mampu hantar mesej mengucapkan selamat bla bla bla bla.Itu saja yang mampu buat masa sekarang.Buat masa akan datang,insyaAllah la akan ade perkembangan yang lebih positif contohnya memberi hadiah,bawak bersiar-siar atau pon belanja makan.Sekarang sengkek lagi takde pendapatan kan..Dah kate surirumah,mane nak datang pendapatannya?pendapat boleh la nak bagi.Harap Amin faham :D

Amin, aku tetap sayang kan kau walaupun....

...kau suke merajuk.Cakap sikit merajuk,cakap sikit merajuk.Tak tahulah sebab apa tapi takpe,kau tetap adik aku.Mungkin ade kaitan dengan hormon [?] ataupun keturunan.haip,haip!

...kau suke lawan balik cakap aku dan Mak dan Ayah dan Mamat dan Aus dan Adib.Kadang-kadang rase macam nak sepak je mulut kau tu tapi takpe,sabar sabar.perghhh,ganas kan aku?

..bile makan kau suke tak tinggal sikit untuk orang lain.Wah,berselera sungguh bila hang makan.Kalau nampak lauk tu sikit,kau pon habiskan terus ye.Tak de pon nak tanye dulu ada tak sape-sape yang belum makan lagi ke..ape ke..kau cekik sorang sorang.Takpelah,aku faham..kau kan selalu penat?

info : tagline Amin adalah "penat laa..."

...kau selalu buat aku ulang bende yang sama setiap hari.Contoh :

-lepas balik dari sekolah,ko akan mandi dengan Adib pastu wat bising kat dalam toilet tu.ish! dah la time maghrib boleh plak gurau2 dalam toilet tu.Orang cakap 10 ribu kali pon kau buat deeeekk je.Setiap kali nak mandi,aku kene ingtkan jangan bising,jangan bising!,mandi cepat!,mandi cepat! dan hasilnya...........................tetap sama.Ya Allah,beri kan aku kesabaran.

...kau selalu dengki dengan kitorang.Bile kitorang balik cuti sem atau cuti sekolah,kau pon tibe-tibe bertukar menjadi malas secara mendadak.Tak boleh Mak mintak tolong sikit,mesti dengki dengan kitorang sebab Mak tak suruh adik beradik yang lain wat keje.hahaha.Tulah,sape suruh time lahir dulu kuar ikut saluran yang salah?Kitorang sume normal. (tak de kaitan =p)

...selalu jugak tak puas hati bila tak dapat barang yang diminta.Orang lain senang-senang je dapat sebabnya yang lain duk asrama,memang lah kene beli barang-barang tu sume kan selain dibuat stok di masa kecemasan.Bila tak dapat,merajukkkk...Tulah,orang soh sekolah asrama tak nak.Kan sudah rugi??wakakaka


Ahhhh..banyak la lagi kalu nak list kan semuanya.Tak larat dah nak taip dan pikir.


Amin,jadilah matang sikit ye.Aku tengok Areep dengan Azim matang je tapi apesal kau macam budak budak lagi?Bukan aku je yang cakap camtu,kawan-kawan aku pon cakap camtu gak.Mak pon cakap macam tu.Cik Aya pon cakap macam tu.Mak Cik Angah pon cakap macam tu.Semualah cakap macam tu.Kesimpulannya,kau memang tak matang lagi.


Kalau Amin gaduh dengan Adib,hmmm...Amin nak jugak menang.Gaya tak macam abang langsung! tapi takpe,kami tetap sayangkan kau =)


Hebat lah tajuk di atas.Tajuk lagu Rossa + Amin = Rosak.


Tuesday, June 1, 2010

Mampukah Aku?

………………….

Tak tahu nak mulakan bagaimana.

Rase mahu menangis sahaja sekarang ini.

Tak boleh tahan dah,memang dah menangis.

Crying…………………

Adibah,hitung kesyukuranmu,bukan kesukaranmu!! Ingat itu!

Aku manusia yang tak bersyukurkah?tidak puas dengan apa yang diberi?

ye,aku mahukan lagi lagi dan lagi!!

Aku tak sekuat yang disangkakan.Aku lemah.Aku tak macam Mak.Aku nak jadi kuat macam Mak tapi aku tak nak jadi macam Mak. Aku nak yang lebih baik.

------------

Istiqamah.Susahnya nak istiqamah.Susahnya nak buat baik.Aku perlukan seseorang untuk bantu aku,bukannya membebankan dan menyusahkan aku.Seseorang yang boleh bantu.Siapakah??Siapa yang mahu bantu?Alhamdulillah hati ni masih utuh melawan.Alhamdulillah.Adibah,kau hanya perlu istiqamah and put your trust in Allah.(I will, insyaAllah.please pray for me J)

Aku Kuat!!

Aku Tabah!!

Aku Pasti Boleh!!

Allah tak kan uji hambaNya dengan sesuatu yang tidak mampu mereka pikul.


Mengharap redha-Mu Ya Rabb....


Thursday, May 27, 2010

Anda Bila Lagi?

Pagi Jumaat yang indah.

Bangun pagi aku sakit perut adeii.Terase angin-angin bercengkerama dalam perut ni.Mencocok-cocok ulu hati.Tak tahulah camne bleh masuk angin padahal aku makan je semalam.Lepas solat subuh bergolek-golek atas lantai dengan telekung tak bukak bukak lagi.Tak boleh jadi ni,kene buat sesuatu tapi aku malas nak sapu minyak angin.Tak suke!

Alternatif lain ialah iron.Bukan iron man mahupun zat besi tapi seterika oh!

Panaskan seterika selama beberapa saat.Pastu gosok kat perut dan belakang badan perghh.Memang sedap la..dan panas!Tapi takpe tahan tahan tahan.Tak sanggup nak biarkan angin ni bersuka ria.Aku tak sedar bile aku terlelap.Dalam pukul 7.45 aku tersedar pastu dah tak sakit dah Alhamdulillah.

See? Mudah bukan hanya perlukan iron.

Selain digunakan untuk menghilangkan kedutan pada pakaian,ia juga digunakan untuk menghilangkan angin dalam badan.(penemuan saintifik nih!)

Terase diri macam dah tua.Kalau orang tua gunakan tungku aku plak gunakan seterika.old old tapi upgrade sikit lah bukan.

-----

Cerita Semalam.

Semalam hari Khamis macam biasalah aku di sini.Di dalam home sweet home ini.Bangun pagi kemas rumah ape sume pastu menghadap laptop.Aku geram dengan Amin semalam.Aku tak sukelah bile die asyek sangat bergurau dengan Adib sampai leka bas dah nak sampai dah.Aku menjerit marah-marah macam orang gile die buat bodoh je dalam jamban tu.Dah besar tingkatan dua dah tapi perangai macam budak kecik.Paling aku geram, sebab dia lah Adib tertinggal bas sekolah!Aduhh!Aku memang tak buleh sabar dah.Last-last aku naik atas duk dalam bilik.Aku malas nak cakap ape-ape dah.Macam aku ni bukan kakak dia.Aku penatlah cakap benda yang sama setiap hari.Aku bosan dan fed-up.Nasib baiklah kau adik aku!

Mak balik dalam pukul 2 pastu hantar Adib pegi sekolah.Balik rumah lunch dengan mak.Mak ade beli gulai terung pastu goreng udang.Banyak betul mak makan semalam.Aku pon terkejut tapi buat macam biaselah kan.Tiga kali kot mak tambah hahaha.Kesian mak lapar.

Aku sakit kepala semalam.Tak tahulah kenapa.Mak cakap sebab asyek duk rumah je tak keluar-keluar.ehe.Alamak,nampak sangat lah aku tak pergi jog hehehe.Walaupon aku tak keluar rumah,tak bermakna aku tak bersenam langsung.Dalam rumah pon buleh bersenam bukan?


Ish,memang tak buleh tahan sangat-sangat kepala ni.Sakit!Dalam pukul 4 aku tidur.Hujan lebat memang best kalu dapat tidur tapi tak best bile sakit kepala.Takpelah,kifarah dosa kan.Redha je..


Menu malam semalam.Tempe,ikan bilis goreng masak cili kering.haha.Aku tak tahu lah nak bagi name ape.Aku tahu masak and makan je.Mak suh aku masak.

Mak : Mak tak tahu dah nak masak ape.Lame dah tak masak..

Aku : Masak jelah ape-ape ponnn..

Mak : Nur la masak.Nur masak sedap!(bodek di situ)

Aku : Nak masak ape?(Tetibe bersemangat.ceh,memang tak boleh dipuji sket :p)

Mak : Tempe ade tu..Mak beli tempe tu untuk Nur la..

Aku : Laa..ingtkan beli untuk Aus.Aus kan suke tempe..

Mak : Bukan Nur pon suke ke?

Aku : Erkkk..suke la jugak haha.Alia la ni!haha~


Ni pulak sayur air.Kangkung masak dengan sotong pelik ek?Mak aku cakap tak pernah dibuat orang.Takpelah mak,orang tak pernah buat,kite buatlah kan..Asalkan sedap,bleh dimakan dan kenyang perut anak-anak Mak yang debok debok ni.Mak gelak je..Adib suke kot!Asyek hirup je tak habis habis hehehe.Tak sangka pandai jugak aku masak ekkk :P
Padahal main campak-campak je pastu tinggg dah siap!dah boleh makan..Budak-budak ni lepas makan tak reti nak basuh pinggan sendiri huh!

----------

Dah pukul 11.45 lah
Mahu turun bawah dan siapkan ape yang patut.Kang tak makan plak adik-adikku yang debok debok tu.

Eh,ramai betul yang nikah hari ni.Hari nikah sedunia ke ape?Tak kesah la kan.Asalkan aku bahagia hahaha.Selamat berbahagia lah ye kepada anda anda yang kawen hari ni.Ketua tingkatan aku mase form4 pon nikah hari ni jugak.wah,macam tak percaye je aku dah besar rupenye,Ramai dah kawan-kawan yang dah kawen.Anda bile lagi?? (tanya adibah kepada diri sendiri :p )


Tuesday, May 25, 2010

Terang Sungguh Hati Anak-anak Kecil

Sejak petang Ahad lagi adik bongsuku,Adib,tak sihat semacam je dia.Macam nak demam sebab asyik merengek.Isnin pulak sekolah agama ada exam so kena la paksa dia pergi sebab nampak macam tak teruk sangat.Balik je dari sekolah agama,Adib kate dia pening dan badan dia panas sangat-sangat.Amin bawak dia pegi mandi biar sejuk sikit badan tu.And petang tu,tak pergilah sekolah kebangsaan.Saya,si surirumah comel inilah yang menjaganya.Apa lagi,bertempek la dia kat saya sepanjang hari.Saya dah takut dah.Takut jangkit demam sebab memang sejak dia kecil lagi,saya mudah berjangkit dengan Adib.Mungkin sebab bila dia demam,dia suka bertempek kat saya so suhu badan dia tu menyerap kat badan saya pulak (ni saya buat formula sendiri) dan finally,saya pon turut demam.

Alhamdulillah,hari ni demam dia dah kebah sikit (puas pujuk suh makan ubat) dan saya pon lega bila saya tak demam (badan aku dah imun kah?).Esok kena lah pergi sekolah agama ye Adib.Esok exam Fekah dan Hafazan.Dan sebagai kakak yang baik,saya pon ajar la dia ayat-ayat hafazan untuk exam esok.Saya tanya, “ Surah mana ustazah suh hafal?”.Dengan selamba dia jawab, “Tak tahu, heeee”.Eh,budak ni sengih plak gigit baru taw.NGAP!

Saya pon selak satu,satu page dalam buku hafazan tahun dua tu.Baca satu,satu surah kat dia.Sampailah surah yang dia ingat ingat lupa.Hah,apa lagi saya pon suruh dia baca dan hafal.Mula-mula baca sama-sama beberapa kali dan saya tak expect pon dia akan ingat.Sekali tinggg!,lancar dah dia baca (tapi adelah gagap-gagap sikit).Bila jadi macam tu tiba-tiba dalam fikiran ni macam ,Ya Allah,terangnya hati budak kecik.Kalau saya la ntah beratus-ratus kali kot kene ulang hehehe.

Tapi memang lah kan hati budak-budak memang terang,suci lagi murni.Apa yang di ajar time ni,mudah sangat melekat kat ingatan dorang.Orang dewasa plak,bacalah seribu kali pon,kalau hati kotor,jangan harap ilmu nak lekat.Bukan itu saja malah orang pon tak sayang.Ada betul kaa??

Entry ini ditulis malam tadi tatkala penulis tidak boleh tidur dan otak beliau kerap memikirkan sesuatu.Apakah??

Sunday, May 23, 2010

Passion.Ambition.Butter

24 Mei 2010.
Maknanya dah 24 hari saya di rumah.24 hari menjadi surirumah.24 hari berlakon home alone.24 hari blablablablablablabla.

24 hari mencari cinta pergh!
Takde kaitan pon.
Jap,saya nak pastikan Amin pergi ngaji.
//turun tangga check semuanya.rumah sepi Amin takde.ok.

Ok,Amin dah pegi mengaji.Dia tu tak boleh orang leka sikit nak jugak orang ingatkan Amin,ngaji!ngaji!

Penat betul jadi surirumahtangga tak bertauliah ni.huh

-----

Seri Gombak hari ni takde air la pulok.Dari pukul 10 pagi ni sampai 3 petang kang.Saya pagi-pagi lagi dah masak Tom Yam yam yam yam.Tapi saya tak tahulah kenapa hari ni macam blurrr sikit.eh,macam banyak pon ada.Buktinya,Tom Yam saya hanya semata-mata rencah tom yam,ayam dan cili padi.Ntah kenapa macam blurrr lah.Takde pon bawang besar dan bawang putih.Serai,tomato dan kobis apetah lagi.Lagipon memang takde stok pon benda-benda tu dalam peti sejuk.Bila dah siap masak,saya baru terperasan, 'eh aku tak letak bawang eh eh nak letak bendi bleh tak ek?' sebab tu je yang ade dalam peti -.-"

Ah,tak kesah la kan.Asalkan ade rase tom yam yam yam betol tak?(Tidak mengaku kalah)


Ini bukan tom yam tapi sup ayam juadah pagi,tengahari dan malam jumaat lepas.
Teringin nak buat kek la tapi kat rumah ni takde oven yang elok.Yang ade skang ni pon oven yang bile guna je mesti asyek tendang karen je.(hebat gila la oven ni boleh tendang karen)

huh!

Terase seperti mahu berlakon cerita Julie & Julia.Bon Appetit!

Thursday, May 20, 2010

Emakku Bukan Emakmu

Hujan rintik-rintik..air bergelora...
(Disebabkan home alone dan hujan lebat membasahi bumi,I dah macam tak betul dah melalak-lalak dalam bilik.harap jiran tak complain)


I dah faham perasaan anak yang ditinggalkan keseorangan di rumah T_______T
Sungguh sedih menusuk kalbu.Selama ni I ingatkan best bila parents pegi keje and anak uruskan sendiri semuanya kat umah.Dulu time kecik-kecik tak pernah merasa macam tu.Semua mak yang buatkan.Balik umah mak dah masak nasi and tunggu nak suap je.Pastu kalau lambat terhegeh-hegeh bersiap mak pon menjerit, hey hey cepat bas nak datang dah ape ni tak siap-siap lagi!Dalam hati ni macam, laa..rileks la lambat lagi kecoh je..ish ishhhh...teruk kan?(kecoh je tu takdelah.tu nak bagi sedap ayat haha)


Pastu berangan-angan macam manelah kalau mak aku bekerja ek.Mesti best sebab takde orang nak hey hey! kat kite.Nak bising-bising ape semua sebab kita rase macam, tahu lah tahu lah!(Padahal diri sendiri yang tak betul..hehh)


Seingat aku,mak start meniaga depan rumah sejak aku darjah tiga kot.sorry im not so sure.Lebih kurang macam tulah.Mak meniaga pisang goreng,keropok lekor air,ice-blended dan macam-macam lagilah dan sampailah awal tahun ni.Selalunya yang tolong beliau mestilah anak daranya yang sorang ni kan.my pleasure...hehe.Kadang-kadang tu geram jugak sebab asyek-asyek Nur!asyek-asyek Nur! Manelah tak geram kan bila adik-adik laki yang dah besar panjang bukan nak tolong skali.dush dush! Tapi adelah jugak tolong cuma tak selalu.Boleh dikira dengan jari kot.(dengki gile siot! wakakakah)


Sekarang ni dah besar panjang gemuk hitam ape sume,mak pon melibatkan diri dalam bisnes penjualan tudung and selalu takde kat rumah.Aku rase lonely.Macam kosong je.Rumah dah tak macam dulu dah (Tapi still bising bila Amin dengan Adib balik dari sekolah).Bukan tak appreciate ape yang mak buat tapi tulah,cari rezeki kan..aku bukan orang senang pon.Aku tahu itu.


Cuma aku rase macam tak tahu nak cerita kat siape,nak borak dengan siape bila mak takde kat rumah (jenis suke bercerita rakyat rupenye aku ni).Aku pon tak nak la kacau mak sebab mestilah dia penat balik kerja semua kan.Kalau aku ade adik perempuan takpelah jugak.Ni dah la takde adik perempuan,kawan-kawan baik pon jauh.Aku pulak bukan jenis yang suke keluar rumah jumpa kawan,bersosial ke ape.Susah nak keluar ni.haihh..


ponnn ponnnnn!!


hah,Mak dah balik yeay!
Tak keseorangan lagi di rumah ini T___________T


Ya Allah Ya Tuhanku,Ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku,berkatilah mereka,kasihanilah mereka sebagaimana mereka mengasihaniku sejak kecil lagi.Ameen~~

Thanks Mak..i love u.


Wednesday, May 19, 2010

Allah Knows Best!

Rase sunyi sangat.Tak suke perasaan ni sebab rase macam diri tak berguna.Keep thinking same issues.What will happen to me after this?dah tak tahu macam mane nak tenangkan hati ni.Kalu tak sebab Allah bagi cuti,dah lame baca Quran tu untuk tenangkan hati ni.Hati ni berbisik, sabar..sabar..ni bahagian die,bahagian aku ade yang lain dan mungkin lebih baik.Allah knows best!


Orang selalu cakap aku ni berani,kuat dan tabah.Aku tak tahu kenapa dorang cakap macam tu.Bila aku tanye nape?dorang tak cakap plak..aishh,tak faham aku.Boleh tak tolong terangkan nape korang cakap camtu?nampak macam aku menderita ke?haha.Aku rase aku dah cukup happy go lucky dah.Kalau aku ade masalah,memang aku takkan tunjuk kat orang.Aku bukan jenis yang moody secara tidak bertempat.Maksudnya,kalau aku tengah marah kat seseorang,aku takkan libatkan orang lain dalam perasaan aku.Aku takkan secara tak tentu hala bermasam muka pada kawan yang takde kaitan dengan kemarahan aku.Bayangkan perasaan kawan kita bile secara tibe-tibe kawan sendiri bermasam muka kat die?Of coz sedih kan.dan secara tak pasal-pasal akan terase hati.I know that feel sebab pernah berlaku pada aku sendiri.Tapi tulah,just fikir positif dan cuba faham la mood kawan tu kan.Manusia tak sempurna.Aku pon tak sempurna.


Aku percaya dengan quote,'WHAT YOU GIVE,YOU GET BACK'.


Bila kita layan orang dengan baik,orang akan treat kita dengan baik jugak.
Bila kita benci kat orang tak tentu pasal,orang akan benci kat kita tak tentu pasal jugak.
Bila kita sayang kat orang,orang akan sayang kita.

Kesimpulannya,lu pikir la sendiri.
Assalamualaikum.


**entry ini adalah tiada kaitan dengan sesiapa.ia hanyalah luahan hati penulis yang kebosanan di rumah dan menderita akibat sesungut.TQ


Home Alone !@#$%^&*()_+

Panas!Panas!Masih lagi panas!
Ifa Raziah plak tetibe gelek gelek kat sini.berambus skang!

Panas sungguh rasanya sekarang ni walaopun petang-petang hujan sokmo.I yang kat rumah ni terboring-boring melayan perasaan sendirian.yelah,takde sape nak layan i,i layan diri lah.Setiap hari macam berlakon cerita home alone cuma watak antagonis je takde.nasib baik fuhh!bayangkan kalu ade watak jahat tu,agak agak i bleh survive macam Kevin tak?hancur kot umah ni.ok,lepas ni i fikir strategi -_-"

Bila duduk sorang-sorang,mulalah ade je yang tak kena.Sekarang ni i lapar n kat rumah takde menatang yang nak dikunyah.ciss!nak berkunjung ke rumah jiran,malu...HAHAHA.apesal macam pengemis ni?sangat menyedihkan hidup begini T_______T

Segala perancangan untuk cuti sem kali ni hancusss sehancusss hancusss nya.Plan #1 yang nak jog everyday tu masih berjalan lancar walopun bukanlah berjog setiap hari pon.heh.kadang kadang je tapi kire ok lah bukan daripada tak langsung!(percubaan untuk cover.harap berjaya :)))

Plan seterusnya pulak ialah nak belajar memandu dan dapatkan lesen memandu.Malangnya impian nak belajar kereta dan dapatkan lesen dalam tempuh cuti sem ni tidak akan tercapai kerana MASA YANG SUNTUK.Saya perlu peruntukkan 3bulan(sekurang-kurangnya) bagi membolehkan saya mendapat lesen P.Maybe jadual padat sangat kot.ramai sangat la pulak yang amek lesen time cuti ni.sibuk je la!orang nak amek lesen die pon nak !@#$%^&*()_+

HAHAHA
emo tetibe.abaikan je.

I memang suke emo.bukan emo yang mekap mata dengan celak tebal tebal tu bukan bukan.haish.

emo balik.abaikan lagi.
errkk..laparrrrrrrr



Friday, May 14, 2010

Malaysia Kalah Sebab Penyokong?


ish ish ish...sabar ye warganegara Malaysia
*dialog rekaan semata-mata khas buat Taylor Swift


Tadi saya terrrrbuka tv9 and terrrrtengok siaran secara langsung Piala Thomas.Malaysia vs China.perrggghh.Perlawanan sebelum ni tak tengok pon sebab tak tahu.haha.sangat bawah tempurung kan.And tadi dah alang alang terrrbukak tv9,tengok jelah ye dak..and tak sangka plak start time maghrib.Saya nak kate bersungguh-sungguh menyokong tu takdelah tapi sokong la jugak kan (Kesian Lee Chong Wei kan?sabar ye)

Tapi pelik betol bila tengok penyokong kat stadium tu kan.Bersemangat sungguh duk gendang-gendang.hehh.Tak solat maghrib ke abang-abang?pakcik-pakcik?kakak-kakak?em,Datuk Seri dengan Datin Seri pon tak solat ke?ohh..Kak Ros cuti kott..hehehe.

Kesimpulannye,Malaysia kalah sebab penyokong TIDAK MENUNAIKAN SOLAT MAGHRIB.

Sekian laporan edisi Piala Thomas daripada saya.
Kembali ke blog masing-masing.

p/s : Kak Liya,minggu depan insyaAllah parcel sampai ye.harap akak suka =) maaf sangat2 sebab lambat bagi =D


Thursday, May 6, 2010

Kawan Farah Kata...

Semalam saya tengok cerita 'Farah'.ehem,bukan Farahainee ye.Farahainee cerita lain(cerita kanak kanak :D)

sambung.

kata Farah : "Dalam 10 orang yang kenal kita,mesti ade 1,2 orang yang tak suke kat kita.Bukan senang nak buat orang suka kat kita dan buat orang puas hati kat kita."

kawan Farah plak respon : "Tapi yang 1,2 orang tu lah yang pandai tulis blog dan akan mempengaruhi 8 orang yang suka kat kita jadi tak suka kat kita."


hurmmm..


Betulkah??

Pada pandangan saya,ada betulnya apa yang kawan Si Farah tu cakap.Kebanyakan orang yang suka tak suka kat orang mesti ada kelebihan untuk menarik orang untuk percaya padanya dan buat orang lain pon tak suka kat orang yang dia tak suka.fuhh..paham tak??

ok ok,berbalik kepada ayat kawan Si Farah tu,dia kata 'orang macam tu pandai tulis blog untuk mempengaruhi orang lain' kan?

makna 'pandai tulis blog' tu luas ye.

contoh :

pandai tulis blog = pandai bercakap
pandai tulis blog = pandai mengampu orang
pandai tulis blog = pandai memanipulasi orang lain
pandai tulis blog = pandai mempengaruhi orang lain dengan kata-kata,perbuatan ataupon dalam bentuk tulisan.


Haa, jangan kata ni entry perli ke hentam ke ape k.

Tak suke taw! =p


Wednesday, May 5, 2010

Isteri-isteri Sentiasa Dara

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsi sesuatu yang saya dapat dari blog seseorang tapi saya tak ingat blog mane sebab dah lame dalam simpanan.hehehe.takpe,perkongsian yang bermanfaat perlu disebarkan walaupon tanpa pengetahuan orang yang memberitahu,betol tak??

Baiklah,para isteri sekalian,mari amalkan petua sentiasa dara ini ye.
wah,macam dah kawen je aku ni.HAHA.eh,ameen!

Usatazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah Al-Waqiah.

Abqaro bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan.

Ayat ini elok diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya :

Lepas solat Isya',ambil air segelas,baca Al-Fatihah sekali,Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.

Tiup dalam air dan minum.Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan dan kebahagiaan rumahtangga.


Makna Surah Al-Waqiah ayat 35-38:(56.35)

Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,56.36)Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara(yang tidak pernah disentuh),(56.37)
Yang tetap mencintai jodohnya,serta yang sebaya umurnya,(56.38)
(Semua itu disediakan) bagi puak kanan.

Wallahu 'alam