Mari Berselawat Setiap Hari

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Ya Allah,limpahkanlah rahmat ke atas Muhammad

Friday, June 5, 2015

Tantrum?

Bismillah....

Ehem, aku belum beli hp baru lagi. Selepas dua kali dalam tahun ni update blog, tiba2 terlupa azam nak jadikan diari harian online. hehehe salahkan hp sebab takleh update.

Bulan puasa tak lama lagi kan. Setiap kali bulan puasa jadi pening sikit sebab tak tahu nak masak apa nanti. Tahun ni tak macam tahun lepas. Tahun ni ada adikku, Mamat dan suami yang akan buka puasa di rumah. Tahun lepas aku berbuka seorang je dengan anak yang baru berusia 5 bulan. Bayangkan aku berbuka hanya minum air dan makan kurma 3 biji. Kental tak? hahaha.
Suami kerja kat pusat tuisyen sebagai guru sepenuh masa dan akan berbuka di pusat tuisyen tu. Maka terkontang kanting la aku dirumah bersama anak kecil. Medina pula masa tu tak boleh letak langsung, kompem nanges. Pabila anak nanges, emak pon nanges. Medina masa bayi memang melekat dengan aku macam di gam. Em, sekarang pon sama tak boleh aku pergi dapur kejap, mesti merengek. Aduhhh penat ok. Semenjak dua ni anak aku macam manja berlebih sangat la. Adakah dah pandai tantrum?

Alamak, cerita Cheongdamdong Scandal dah start.
Stop sampai sini ye sebab cerita ni tengah konflik sekarang ni.
HAHAHA Babaiiii

Thursday, May 21, 2015

Kejiranan Yang Selamat, Dimanakah Anda?


Bismillah...

Sementara anak solehah melayan astro oasis ni boleh la umi update blog kejap :)

Actually kan kalau boleh nak update hari-hari je konon-konon macam diari la kan.. Sebelom tidur sambil susukan dan tidurkan anak tu nak update blog guna phone. Malangnya tak boleh sebab phone canggih kan ;p Sepatotnya phone tu patot ditukar baru dah sebab dah 4 tahun ok aku guna. Dia pon tak mampu nak hidup lama-lama kat dunia ni dah. Tunggu ajal je.

Semalam rasanya Malaysia dikejutkan dengan berita mengenai Prof Dr Fauzi yang ditetak depan rumah. Seram kot. Aku tahu pasal ni pon melalui facebook tengahari semalam. Lepas tu aku terus call mak mertua tanya pasal hal ni. Rumah Dr Fauzi tu depan rumah mak mertua aku je. Rupanya masa kejadian tu pagi. Ya Allah serius takut taw sekarang ni. Kat area rumah aku ni pon memang orang meragut waktu pagi dalam pukul 10-11 pagi camtu. Masa kejadian tu pulak mak mertua aku pergi pasar, ayah mertua pulak tengah baiki paip rumah nenek sebelah rumah. Balik je dari pasar dah ramai orang depan rumah ustaz. Menurut cerita jiran dan saksi kejadian, bini ustaz tengah berborak depan rumah dengan jiran. Dalam masa yang sama bini ustaz rasa tak sedap hati sebab ternampak orang duk tengok ke rumahnya tu. Dia terus lari masuk rumah tapi orang tu sempat tarik tangan dia. Masa tulah ustaz keluar pastu ditetak parang/pedang camtu la lebih kurang. Tok imam nampak kejadian tu siap nak ambil cangkul tapi bini nya halang sebab tok imam baru lepas operation jantung. Memang masa tu ramai gak saksi tapi tak boleh buat apa la sebab diorang semua orang berumur kan..manalah nak daya lawan orang muda siap ada senjata tajam bagai.

Allah... menakutkan betul. Moga kita semua dijauhkan daripada musibah ini semua dan semoga ustaz cepat sembuh.

Bapak mertua aku siap pesan kat mak mertua,tak bagi aku pakai barang kemas. Wanita dan barang kemas manalah boleh dipisahkan pak.

Aku pon duduk rumah tak berani keluar menyapu halaman rumah pagi-pagi. Selalunya masa nak hantar suami depan rumah, masa tulah aku menyapu kejap depan rumah tu. Petang-petang pon ada jugak bawak anak keluar berjalan tapi tak selalu la, Jarang. Kawasan rumah sekarang tak sama macam dulu. Masa aku kecik dulu, kawasan rumah ni ramai budak-budak main campur dengan budak-budak nak pergi mengaji kat rumah jiran. But now, petang je mesti sunyi je kawasan rumah. Budak-budak zaman sekarang tak main kat luar dah ye? Maybe sibuk mentelaah buku kot. Tak pon sibuk main game kat hp/ipad. Hai laaa... meh la bagi makcik satu hp/ipad, nak oi.. Makcik tak mampu nak beli hp baru, nak. Hp makcik asyek lag je.

Tulah makcik, siapa suruh jadi surirumah.
Ceh, pandai menjawab eh kau.

..............


Monday, May 18, 2015

Takde Motif


Bismillah...

Entry pertama dalam tahun 2015.

Semalam entah apa yang merasuk aku. Rasa rindu gila kat blog. Rindu zaman dulu-dulu yang boleh luahkan macam-macam kat blog. Sekarang pon boleh je tapi topik macam terbatas sikit la. Yelah mana taknya, aku ni seorang surirumah sepenuh masa je. Setiap hari boleh dikatakan aku mnjalani rutin yang sama. Penat tahu jadi surirumah ni. Anakku dah pandai melasak. Rumah ni selalunya macam tongkang pecah kalau ada anak kecil yang dah 'dapat kaki' ni. Aku sebagai umi yang baik redhoooo jelah. Bila aku kemas, kejap lagi anak bertuah ni 'kemas' balik. Umi ke dapur, anak bertuah pon ke dapur sama-sama membantu 'kemas' kabinet. Seronok sangat hidup umi hahaha.

Sejak anak dah pandai berjalan ni, aku senang sikit la nak bergerak, nak masak atau mengemas rumah. Kalau tak, hmmm memanjang la mengendong anak. Anak aku dapat gelaran 'overly attached' oleh adik aku aka pakngah. Memang over gila dia punya melekat tu. Ada anak kecik memang la kena banyak sabar yang memang bukan main-main punya sabar. Alhamdulillah anak aku masih menyusu badan. Seronok bila tengok anak asyik hisap susu badan aku. Tak sangka jugak masih mampu susukan anak sampai sekarang sebab perjalanan penyusuan anak aku tak mudah. Will blog about it later inshaAllah.

Aku sekarang ni dalam fasa berpantang. Pantang makan dan kadang-kadang terpantang tengok jugak hahaha. Serius nak kuruskan badan ni sebab takut sangat dengan penyakit darah tinggi. Lepas beranak pon ak masih ada darah tinggi tapi aku tak makan ubat. Aku kalau boleh taknak bergantung pada ubat sangat tapi tulah tekanan darah aku masih dalm paras bahaya. Satu-satunya cara yang aku rasa boleh kurangkan tekanan darah ni hanyalah kuruskan badan aku. Aku dalam fasa diet sekarang ni dah masuk 3 minggu. Berat baru turun sekilo. Ya Allah seksanya nak turun sekilo tu kan. Memang hormon orang yang dah beranak ni liat sikit kecuali kalau lepas beranak dan pantang betul-betul inshaAllah boleh kurus. Aku dulu pantang main-main pastu tak pakai bengkung sebab czer kan. Teringat jugak masa lepas pantang dulu berat aku turun banyak gila kot tapi aku still gemuk lagi la sebab sebelum kawen pon aku gemuk, But after 8months camtu badan aku naik balik kaw-kaw punya la. Aduhai...

Sekarang baru datang balik kesedaran nak jaga kesihatan ni. Laki aku belikan set bersalin nr untuk aku ok. hahaha dah macam orang lepas beranak pulak. Ok la anak aku dah bising ajak aku main sekali dengan dia.

Wassalam.