Mari Berselawat Setiap Hari

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Ya Allah,limpahkanlah rahmat ke atas Muhammad

Thursday, March 25, 2010

Saya Budak GMM


ini entry penerangan dan luahan hati.ececehh

"Awak study mane?",seorang rakan bertanya kepada saya.

"UTM skudai",jawab saya.ringkas.

"ooo..course ape?",tanya beliau lagi.

"science computer majoring in graphics multimedia software",jawab saya lagi.

"oooo...amek grafik ke...nape amek kat UTM?nape x amek kat UiTM?",tanya beliau lagi dan lagi.

"................",brrrrr...

Saya dah xtaw nak jawab macam mane dah.hanya mampu senyum.kalau saya explain pon tiada gunanya kerana orang x akan faham.


erk....


Saya serba salah bila bercerita tentang course yang saya ambil di Universiti Tersohor Malaysia ini.Bila orang dengar perkataan 'grafik',pasti mereka akan fikir,ohh..belajar photoshop,flash dan mcam2 lagi.Hakikatnya,saya xreti pon nak edit2 gune photoshop,xreti nak wat video guna flash kerana kami tidak pernah di ajar bende2 tu.


Lecturer pernah kata,"kalau kamu nak blaja benda2 macam tu,xpayah masuk U pon xpe,kat luar melambak-lambak kursus macam tu.kat internet pon banyak.xperlu nak tunggu 3 setengah tahun."
Maksudnya : kau belajar benda tu sendiri!xkuasa aku nak ajar!!@#$%^&*()_+


fuhh..jadi,ape yang kami belajar??jeng jeng jengg...


kami belajar buat software.
kami belajar buat games.
kami belajar buat website.
kami belajar buat animasi.
kami belajar buat model dan simulasi.
kami belajar image processing.(kami BUAT photoshop sendiri ye untuk projek image processing.BUAT ye bukan GUNA.lain tu)
kami belajar macam-macam.

Untuk makluman,course grafik di Universiti Tersohor Perak juga silibusnya adalah sama dengan Universiti Tersohor Malaysia. Kesimpulannya,course grafik di UTM dan UTP adalah tidak sama dengan course grafik di Universiti lain.
*setakat yang saya taw la ye.

**UTP ialah Universiti Teknologi Petronas.


yeaaayy!!


sungguh best belajar benda2 ni.walaupon hidup terseksa,merana sebab assignment sume susah tak boleh blah tapi semuanya sangat fun!
saya belajar sesuatu yang baru,sesuatu yang mengujakan!
saya selalu teruja bila buat sesuatu projek dah dapat run @ dapat lihat output yang memberangsangkan.


meh meh nak promote sikit!!


kepada pelajar lepasan SPM dan juga matrikulasi,kalau anda berminat dengan games,software ataupon anda dah bosan belajar benda yang sama dan juga suka mencuba sesuatu yang baru,anda boleh la cuba mohon course ini di UTM.

untuk maklumat lanjut,layari website GMM.


oh ye,kami juga ada driving simulator dan bilik Xbox/ps3 ye kat jabatan Grafik dan Multimedia.
siapa2 student UTM yang rasa nak main game,boleh la datang.kat situ ada banyaaaaaaaaaaaaaakkk sangat game.
em,tapi mintak kebenaran dulu lah ye.kalau lecturer xbagi,nasib kau lah.HAHAHA


inilah bilik Xbox tu.ko main la game sampai lebam.

ini encik Azhar,pembantu ketua jabatan GMM.dia terror main game ni.cube tengok tu...tertib je dia main kan kan? =p

driving simulator hanya di GMM.
"hai!saya pemandu anda.itu adalah pintu utama UTM.jom kita terjahh.."

ape ni?ape ni?
em,ini adalah AR.itu si lebah biru mencari madu...


Maklumat lanjut untuk kursus-kursus lain yang ditawarkan,boleh klik : FSKSM Official Website


Haa..ada 1 lagi benda aku xpuas ati,apesal orang susah sangat nak bezakan UTM dengan UiTM??hisshh!!


update : okeh la senang cerita course ni lebih kurang macam software engineering macam kat u lain tapi bukan sebab kat sini pon ade software engineering jugak.aish,susah la nak explain.


8 comments:

shakirah samsudin said...

ini cite psl utm dgn uitm ke psl gmm.

makam m&m lagi best. HAHA

cinta sang ratu... said...

terserah anda untuk menilai sama ada cite pasal gmm ke...pasal utm dgn uitm..hahaha

Alwanieyusoff said...

bes ke GMM??? *thinking.
hahaha

cinta sang ratu... said...

amboi amboi amboiii...
cak cak cakkk...best la!

kepuasan dapat siapkan asemen tu yg best..time nak wat,memang derita wei!
hahaha

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kat uitm, FSKM, kat Utm FSKSM.hah..lain kan?:P

kat uitm tadak lagi BSC grafik.Insya Allah coming soon.

-uitm staff- :P

eimie88 said...

i like this entry!!

beLLa said...

sonok tu ley maen game slalu!
hee~

aidaNadia said...

ya.. org salu konpius UTM n UiTM.. cday~!!