Mari Berselawat Setiap Hari

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Ya Allah,limpahkanlah rahmat ke atas Muhammad

Friday, March 5, 2010

Cita-cita,TV,Mengaji,Berita,Dera dan Taubat

entah kenapa tetibe teringat kisah lama..ecehh~~

aku ingat lagi time kecik2 dulu,cikgu akan interview sorang2 anak murid die.
ni time darjah 1-3 la..masa tu cikgu akan tanye cita2 dan macam2 lagi la aku pon tak ingat.
pastu cikgu akan tulis kat atas kad (macam report card) segala hasil interview tu.

hehehehe...

yang xtahannye..bile dah besar ni,aku tgk2 balik kad tu,rase cm nak tergelak je.
yelah,ade ke patut,cita2 aku nak jadi pelakon,penyanyi dan lagi 1 aku xingat..
huh,nampak sangat la otak aku xberkembang kecik2 dulu.
memang aku suke tengok tv pon time kecik2 dulu.. =p


masa kecik2 dulu mengaji kat rumah tok guru time malam sebab siangnye aku sekolah...
dan disebabkan suke sangat tengok tv,aku pegi mengaji lambat la dalam pukul 8malam berbanding dengan budak2 lain,dorang awal2 lagi dh chop tempat
aku rela woo balik paling lambat skali..hahaha
sampai kene puji la dengan tok guru sebab aku rileks je tp orang lain sibuk nak balik cepat..haha
padahal....tunggu cerita kat tv abes baru pegi ngaji. =p


tapi tapi tapi....



aku sekarang bukan lagi seperti dulu..aku dah dewasa..dah malas nak tengok tv.
lagi2 tgk berita yang makin pelik skang ni..kes bunuh,ragut,rogol,dera...
tu belum lagi masuk bab2 politik kat malaysia ni..adeii


baru2 ni kes adik Syafia yang mati dibelasah oleh pakwe ibunye sendiri.
bergenang airmata tengok buletin utama time tu..
tergamak die buat macam tu kat budak yang lemah dan xleh nak bela diri sendiri.
dan yang paling aku terkilan sekali,bukan main banyak lagi saksi yang berada di tempat kejadian,tp mereka hanya melihat dan tidak bertindak untuk selamatkan budak yang tidak berdosa itu..
oh,kenapa dunia ni kejam sangat??


tidak sampai seminggu kes adik Syafia,semalam seorang kanak2 berusia 18bulan mati didera oleh suami pengasuhnya sendiri..
kanak2 itu dipukul dan dipijak sehingga patah tulang rusuk dan pecah hatinya..


Ya Allah...bala apakah yang Engkau turunkan ini??
penyakit dalam masyarakat makin membiak dan terus membiak..


Ya Allah,jauhkanlah kami dan keluarga kami daripada ujian dan penyakit hati seperti ini..ameen


p/s : bile pikir2 balik,mungkin dengan cara inilah Allah nak bagi hidayah kepada ibu arwah adik Syafia.harapnya begitulah walaupon kadang2 macam geram je tengok ibu die tu.tp walau ape pon,moga die sedar dan bertaubat. =)


p/s/s : eh eh,apesal plak tetibe aku cite pasal kes dera ni??td cite pasal tv kan??hentam sajalah....

1 comment:

miloicekaw1119 said...

macam2 org zaman sekarang ni..
pelik..
tak berperikemanusiaan betol!!