Mari Berselawat Setiap Hari

اللهم صلى على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

Ya Allah,limpahkanlah rahmat ke atas Muhammad

Thursday, May 14, 2009

PSM,VAKSIN & POLITIK

Arrrggghhhhhhhhh!!!Tension!!nak wat psm tajuk ape ni?masih mencari tajuk yg mudah dan senang.tapi ade ke?xjumpe pon.sumenye susah2.hmm..xtaw la ape nak jd..huhu.takot…psm susah.semalam dpt emel drpd Erlynda.die kate maybe praktikal sem 7.en.Shafry yg bgtaw katenye..biaw btol??hmm..xkan psm2 sem6 kot…matilah..xtaw nak wat ape.buntu..sape bleh tolong?hanye diri sendiri yang bleh tolong.doa je la banyak2 dibah ooiiiiiiiii…HUHU..tadi belek2 tajuk kat internet(ingatkan buku je bleh belek) mak aih,seram sejuk tangan gue.gue ngak pernah merasa kayak gini.biar apa pun yg terjadi,gue harus tabahkan hati.ish ish!! Mila in da house ni bising btol la.malas la dengar ko nyanyi.tukar lagu.tukar lagu.opss…maaf ya..ada gangguan sebentar td.mila ni die em xpelah.biarlah die membajet comel ke ape ke.yang penting saya hepi!hepi ke?risau ngn result ni..aduiii…td duk agak2 subjek ni dpt grade ape,subjek tu grade ape.kire punye kire punye kire..gulp!!em.malas la nak cite.

Em,nak cite ape lg ye?jap biaw saya berfikir sebentar……………….

Ha,pasal ke Beijing.HEHE..2 Jun ni kene pegi UTM KL sbb nak kene mencucukkan vaksin ke dalam diri..untuk pencegahan.kang xpasal-pasal bawak selsema babi balik Malaysia(kat Beijing ade kes ke?xde kan?).nauzubillah…jauhkan la Ya Allah..maaf la tangan saya ni agak celupar bile menaip.jgn marah saya.marah tangan saya.saya xsalah.tangan saya yang salah.haaiiippp,ape tangan ni!biase ni!macam marah budak kecik je kan?huhu..mmg tangan saya kecik pun.orang kate tangan saya kecik xsesuai dengan badan.macam cacat pun ade.eh.bukan cacat.pelik.tp xdela pelik pun.Alhamdulillah dengan anugerah Allah ni masih mampu menaip,menulis,memegang,merasa,memukul,mencubit,membasuh pinggan,mencuci baju dan banyak lagi ‘me’ dan ‘mem’ dan ‘men’.sume bleh wat.kalu tangan kiri die bleh wat 1 bende je.tangan kanan sume bleh.btol.tangan kanan saya mmg serba boleh.tahniah kepada tangan kanan saya.dah la cite pasal tangan.kite cite pasal kaki saya plak nak?xnak?nak la…haa…citenye cmni.mak saya kate tapak kaki saya kecik macam xbleh EH EH KORANG NAK PEGI MANE?meh la sini saya nak cite pasal tapak kaki saya yang kecik ni…meh la…HAHA.taw takot.malas la bace cite ko.ade ke cite pasal tapak kaki kecik die tu kan kan?bosan.jom la pegi bace blog orang lain plak…HAHA

Ok ok.saya taw perasaan anda semua.baiklah saya xkan menceritakan perihal kaki saya.just nak bagitahu kaki saya yang cedera ritu dah baik.yeay!!eh silap,Alhamdulillah…HEHE,perasan x entry kali ni saya membahasakan diri saya sebagai ‘saya’?HUHU.saya telah berubah menjadi baik.yeay!!saya mmg baik la.saya cume menjadi lebih baik.rase mcm tidak berbudi bahasa ketika menggunakan perkataan ‘aku’ dalam blog yang comel ni.betul.mulai hari ini saya akan menggunakan bahasa yang lembut.kecuali ketika saya tengah bengang+marah+mengamuk+seangkatan dengnnye.tp maybe xkan membuat begitu.sebabnye saya xnak merosakkan environment blog ni.yaaa…..blog yang suci lagi murni.HAHAHADIBAHPOYO..

selingan

Xberape nak paham dengan politik di Malaysia..saya akui saya seorang pelajar yang meminati politik.saya sangat sukakan politik.kalu ade orang yang mahu bersembang @ berdebat dengan saya amat la dialu-alukan.saya xtaw kenape saya suka politik.dan saya xpaham kenapa ada orang @ pelajar especially mahasiswa IPT yang tidak gemarkan politik dan tidak mahu bercerita tentang politik.sebagai mahasiswa,kita seharusnya mengambil tahu keadaan semasa Negara yang pada pandangan saya sungguh…ohTIDAK!!xmahu bercakap soal itu disini.mahasiswa sekarang perlu peka.kita boleh menilai mana yang betul dan mana yang salah.pilihan di tangan kita.kalau balik rumah saya selalu pening mengalahkan pemimpin yang ade masalah negara.sebabnye?berita pasal politik negara.mmg bukan senang menjadi pemimpin.nak mentadbir sesebuah Negara. Ape2 pon,kembalilah kepada Al-Quran dan As-Sunnah.tibe2 cite pasal politik ni nape dibah?xdelah..saje je.kate ambil subjek Hubungan Antarabangsa.mmg sesuai la dengan saya.suke dengar lecturer cite pasal Negara itu,Negara ini.nape AS xserang Iran walaupun tahu Iran ade nuclear?nape?ha…tu la,len kali ambil subjek Hubungan Antarabangsa.baru la bukak sikit minda tu.eceh.padahal selalu je ponteng.HAHA..berape kali je ko pegi kelas IR(International Relation laaaa..) dibah?mcm la kami xtaw..huhu.Zul,Fadzil,Nick,Wan ngn Ariff korang senyap2 je la.jangan nak kecoh2 plak.HAHA.

Okeh la.sume bleh bersurai sekarang.pegi la melawat blog orang lain plak ye.cian dorang tunggu korang melawat dan membaca entry dorang.saya xpe.entry ni sume untuk suke2 je.xbace pon xpe.. ;p

PAPAI

5 comments:

zul said...

jom debat dgn aku pasal politik..aku minat politik nih...aper pendapat ko pasal kat perak skang??penyelesaiannya?....zulkarnain azham

cinta sang ratu... said...

HEHE...
nak debat kat sini ke??
kang keluar yang xsepatutnye plak..

pasal kemelut kat Perak tu..susah nak kate tp mmg kes aniaya dan zalim la.pilihanraye mungkin bleh dijadikan penyelesaian.rakyat berhak tentukan pemimpin mereka.ape2 pun,hari ni(22 mei) adalah hari pertabalan mb perak...

ko plak cane??ape pendapat ko??

zul said...

aniayai dan dizalimi?? kenapa ketika ketua pakatan rakyat ( Anwar Ibrahim ) mengumumkan tarikh 16 september pakatan rakyat (PR) akan mengambil alih negara dengan 30 ahli parlimen BN lompat parti, penyokong pembangkang melompat kegembiraan??
Semua menyokong dgn tindakan lompat parti....tetapi malangnya apabila PR punya adun yg lompat, mereka kata mereka dizalimi..lompat ke PR baik tapi lompat ke BN jahat...
kenapa ketika anwar ibrahim mahu lakukan sesuatu yg lebih dasyat di parlimen tuan-tuan guru semua menyokong?
negara kita ada undang-undang dan sultan sebagai pelindung agama juga ada hak yang istimewa dlm perlembagaan..
mahkamah rayuan telah buat keputusan bahawa zambry MB yang sah kerana nizar kehilangan majoriti..

tahu tak ketika PR menang di perak pembangkang terpaksa menyerahkan nama daripada adun DAP untuk dijadikan menteri besar?kerana DAP adalah majoriti dalam pembangkang di perak..nasib baik sultan menolak nama itu dan memilih nizar..

pilihanraya tidak perlu diadakan kerana kos yg sangat tinggi..tambahan pula pilihanraya kecil sudah banyak ketika ini keran pembangkang mempermainkan demokrasi...

pilihanraya Permatang pauh = letak jawatan (PKR)

pilihanraya kuala terengganu = meninggal dunia (BN)

pilihanraya bukit gantang = meninggal dunia (PAS)

pilihanraya bukit selambau = letak jawatan (PKR)

pilihanraya batang air = meninggal dunia (BN)

pilihanraya penanti = letak jawatan (PKR)

ko perasan tak yg pilihanraya kecil pembangkang letak jawatan??

ini mempermainkan demokrasi..

tetapi sebab tuan-tuan guru semua senyap dorang anggap takpa...

cinta sang ratu... said...

nape tuan2 guru menyokong??
sebab dorang tau ape sebenarnye yang berlaku dlm politik negara kite skang ni..mereka semua tahu anwar dizalimi.semua org pon tau.even mahathir sendiri pon mengaku anwar xbersalah dan die wat cmtu sebab die ade kuasa time tu..
kes nizar plak kalu diikotkan die menang pada mulanye sebab die xmeletak jawatan/die tidak kehilangn majoriti sebenarnye..
ni semua rancangan2 mereka yang tak puas hati dengan nizar @ dlm kate lain pembangkang..
xpelah,kebenaran pasti akan terserlah jgk akhirnye..
ape yang penting kite sbg rakyat kene bg peluang pada pembangkang plak untuk tunjukkan kebolehan mereka memimpin negara..cukup2 la 50 tahun dah...
ko rase nape dorang letak jawatan??
Mesti ade sumthing kan..
Macam Mahathir td la,bile ade kuasa mcm2 bleh jd n bleh wat..
Rakyat skang ni dh hilang percaye dh kat BN.
Ko rase ISA tu patot ke?
Kalu kite tgk balik org2 yg kene tahan ISA tu tak merbahaya pon sebenarnye.
ISA ni hanye wat org malah keluarga mangsa menderita je.
Cube pikir anak2 bini dorang nak mkn ape bile ketua keluarga yang belum tentu bersalah ditahan dalam tahanan ISA tanpa bukti yang kukuh??dan ditahan dlm jangka mase yang panjang…
Em,bile tgk2 balik pembangkang yg letak jawatan tu,aku xtaw la pe motif dorang dan ape yang dorang perjuangkan sbb kebanyakannye drpd PKR.
Aku xsokong PKR tp aku sokong PAS.
Walaopon aku xsokong PKR xsemestinye aku xsokong Anwar.

cinta sang ratu... said...

1 more thig..ko kate pembangkang mempermainkan demokrasi??
dah tu BN tu amalkan ke demokrasi kat Malaysia ni??
kalu btol demokrasi patotnye mereka sediakan sumber @ media khas buat pembangkang.
ataupon hak sama rata antara pembangkang dan kerajaan diwujudkan dlm media.barulah adil kalu nak berkempen ke ape..ni tidak,kerajaan memonopoli media dan akhirnye media mempengaruhi rakyat yang kebanyakannye berada di pedalaman dan kampong2.makcik2,pakcik2,atuk2,nenek2 sumenye masih menyokong BN kerana terpengaruh dengan ape yang dipersembahkan oleh media..ko perasan xkebanyakan tempat terjadinye kebangkitan rakyat adalh di kawasan bandar dan di kalangan org2 muda??

sekian.
TAKBIR!!